Globus

Sirija: Režimske snage pretrpjele velike gubitke u Idlibu

Stotine pripadnika snaga odanih režimu Basharu al-Assadu neutralisano je tokom vojnih operacija u posljednje dvije sedmice u Idlibu na sjeverozapadu Sirije

IDLIB (AA) – Stotine pripadnika snaga odanih režimu Basharu al-Assadu neutralisano je tokom vojnih operacija u posljednje dvije sedmice u Idlibu na sjeverozapadu Sirije.

Sukobi na istoku i jugu Idliba, kao i u okolini Halepa, trajali su duže od mjesec dana, između sirijskog režima, njegovih saveznika među kojima su i strane terorističke grupe koje podržava Iran s jedne strane te opozicionih i antirežimskih oružanih grupa s druge strane.

Opozicione snage su tokom prošle sedmice oborile dva helikoptera, jedan u južnom Idlibu i drugi u zapadnom Halepu.

U prve dvije sedmice ovog mjeseca, stotine pripadnika režimskih snaga je neutralisano zajedno s njihovom opremom, uključujući 12 vozila, 24 tenka, osam protivavionskih platformi, dva laka oklopna vozila, četiri višecijevna raketna bacača i dvije bespilotne letjelice.

Opozicija je također zaplijenila određenu opremu režimskih snaga, uključujući osam tenkova.

U posljednja 24 sata, režimske snage, uz pomoć ruskih iz vazduha, preuzele su kontrolu nad mnogim selima u provinciji Halep.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage Assadovog režim i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.

Zbog intenzivnih napada tokom prošle godine, više od 1,7 miliona Sirijaca doselilo se blizu turske granice.

Slični članci

Back to top button