Globus

Tvrdnje Britanaca u vezi COVID-19: Ljude u staračkim domovima puštaju da umru

- Donna Millan kazala je za "Daily Mail" kako su se kod njene majke pojavili simptomi koronavirusa, te kako je preminula 9. aprila. Millan tvrdi da njena majka nije testirana unatoč njihovom insistiranju

LONDON (AA) – Porodice umrlih od koronavirusa u Velikoj Britaniji, čiji su najbliži boravili u staračkim domovima, tvrde kako se ljudima u pomenutim ustanovama ne pruža adekvatna pomoć. Konkretnije, tvrde da u njihovoj zemlji ljude u staračkim domovima puštaju da umru.

Kriza oko pandemije koronavirusa u Velikoj Britaniji se iz dana u dan pogoršava, a porodice čiji su najbliži preminuli u staračkim domovima od koronavirusa, tvrde kako su oni zapravo ostavljeni da umru.

Donna Millan kazala je za “Daily Mail” kako su se kod njene majke pojavili simptomi koronavirusa, te kako je preminula 9. aprila.

Millan tvrdi da njena majka nije testirana unatoč njihovom insistiranju.

“Da se ovom situacijom bolje upravljalo, moja majka ne bi bila zaražena koronavirusom i danas bi bila živa”, istakla je Millan.

Hayden Hewwit ističe također, kako je 83-godišnja majka njegove supruge imala simptome koronavirusa, no niko nije poslao ambulantna kola do staračkog doma i pružio joj pomoć. Dodao je kako njegovu punicu nije posjetio niti jedan doktor, te da preminula u petak.

Iako Vlada iznosi podatke da stopa prisutnosti virusa u staračkim domovima iznosi 13,5 posto, službenik zdravstvene zaštite Four Seasons Jeremy Richardson, koji djeluje pri jednom od najvećih staračkih domova u zemlji, rekao je u izjavi za “Sky News” da te informacije nisu tačne.

“Mislim da se stopa kreće vjerovatno 60 ili 70 posto”, rekao je Richardson.

Predsjednik nezavisne Grupe za njegu Mike Padgham smatra kako je u staračkim domovima u Velikoj Britaniji dosad umrlo oko 4.000 ljudi, te dodaje kako i u velikom broju drugih europskih zemalja trećinu umrlih od koronavirusa čine štićenici staračkih domova i sličnih ustanova.

Prema zvaničnim podacima koji su podijeljeni s javnosti, u Velikoj Britaniji je odosad od koronavirusa umrlo 12.868.

Slični članci

Back to top button