Globus

Velika Britanija pozvala Izrael da obustavi ilegalnu gradnju na okupiranoj palestinskoj teritoriji

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije navelo je kako izraelsko širenje jevrejskih naselja predstavlja kršenje međunarodnog prava

LONDON – Vlada Velike Britanije pozvala je vlasti Izraela da hitno zaustave ilegalnu gradnju jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, javlja sajt AA.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije navodi kako izraelsko širenje jevrejskih naselja predstavlja kršenje međunarodnog prava i ugrožava šanse za rješenje bliskoistočne krize na ideji uspostave dvije nezavisne države, Izraela i Palestine.

“Zabrinuti smo odobrenjem izraelske vlade za gradnju dodatnih 780 stambenih jedinica na Zapadnoj obali“, navodi se u saopćenju iz Londona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošle sedmice je najavio gradnju novih naselja za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je do sada izgradio 13 naselja u okupiranom Istočnom Jerusalemu i 253 takva naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

U tim naseljima živi više od 650.000 jevrejskih doseljenika koji dodatno otežavaju život preostalim Palestincima na teritoriji koja je pod izraelskom okupacijom još od 1967. godine.

Slični članci

Back to top button