Globus

Velika Britanija pozvala Izrael da obustavi ilegalnu gradnju na okupiranoj palestinskoj teritoriji

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije navelo je kako izraelsko širenje jevrejskih naselja predstavlja kršenje međunarodnog prava

LONDON – Vlada Velike Britanije pozvala je vlasti Izraela da hitno zaustave ilegalnu gradnju jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, javlja sajt AA.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije navodi kako izraelsko širenje jevrejskih naselja predstavlja kršenje međunarodnog prava i ugrožava šanse za rješenje bliskoistočne krize na ideji uspostave dvije nezavisne države, Izraela i Palestine.

“Zabrinuti smo odobrenjem izraelske vlade za gradnju dodatnih 780 stambenih jedinica na Zapadnoj obali“, navodi se u saopćenju iz Londona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošle sedmice je najavio gradnju novih naselja za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je do sada izgradio 13 naselja u okupiranom Istočnom Jerusalemu i 253 takva naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

U tim naseljima živi više od 650.000 jevrejskih doseljenika koji dodatno otežavaju život preostalim Palestincima na teritoriji koja je pod izraelskom okupacijom još od 1967. godine.

Back to top button