Globus

Nastavljeni protesti u Iranu: Poginula jedna osoba, ne rade škole ni metro

Obustavljena je nastava u školama u Elburzu, Farsu, Isfahanu i Huzistanu. U Isfahanu iz sigurnosnih razloga ne radi ni metro

TAHERAN (AA) – Tokom protesta, koji se u Iranu održavaju zbog poskupljenja cijena goriva, privedeno je više od hiljadu demonstranata, a poginuo je i pripadnik sigurnosnih snaga.

Širom Irana i u nedjelju uveče su nastavljeni protesti. Lokalni mediji navode da su demonstranti palili zgrade u vlasništvu države, poslovnice banaka na zapadu Teherana. 

Zapaljen je i autobus sigurnosnih snaga u centru Teherana. U sukobima sa demonstrantima poginuo je jedna pripadnik sigurnosnih snaga. 

Demonstranti su na glavnim cestama napravili barikade na području Širaza, Isfahana i Kereca. 

Obustavljena je nastava u školama u Elburzu, Farsu, Isfahanu i Huzistanu. U Isfahanu iz sigurnosnih razloga ne radi ni metro. 

Protesti u Iranu počeli su u petak nakon što je iranska naftna kompanija saopćila da će vlada Irana i dalje davati subvencije na 60 litara benzina mjesečno po vozilu, ali da je litar tog goriva poskupio sa 1.000 na 1.500 rijala (sa 0,09 na 0,13 dolara). Svaki litar više od mjesečne subvencionirane kvote od 60 litara Iranci će plaćati 3.000 rijala (0,26 dolara).

Širom zemlje privedeno je više od 1.000 demonstranata. 

Slični članci

Back to top button