Globus

Izvještaj UN-a: Saudijska Arabija je odgovorna za ubistvo Khashoggija

Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica UN-a rekla je da je pronašla “vjerodostojne dokaze“ za daljnu istragu o individualnoj odgovornosti saudijskih dužnosnika u Khashoggijevom ubistvu

LONDON (AA) – U izvještaj Ujedinjenih nacija u srijedu rečeno je da je ubistvo novinara Jamala Khashoggija “predstavljalo pogubljenje bez suđenja“ za koje je odgovorna Saudijska Arabija.

U izvještaju Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska pogubljenja, rekla je da je pronašla “vjerodostojne dokaze“ za daljnu istragu o individualnoj odgovornosti saudijskih dužnosnika u Khashoggijevom ubistvu, uključujući i princa Mohammeda Bin Salmana.

Pozivajući Saudijsku Arabiju da se izvini Turskoj zbog “zloupotrebe diplomatskih privilegija i kršenja zabrane eksteritorijalne upotrebe sile“, izvještaj također podstiče daljnju istragu od strane Antonija Gutteresa, generalnog sekretara UN-a.

Kashoggi je ubijen, a potom raskomadan od strane saudijskih operativaca ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Slični članci

Back to top button