Balkan

Darmanović u Ankari: EU mora da zna šta hoće od Zapadnog Balkana

Mislim da je najbolje rješenje za BiH da nastavi put ka NATO-u i EU koliko god za to treba vremena, kazao je crnogorski ministar

SARAJEVO (AA) – Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je danas u Ankari nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom “turski investitor su veoma cijenjeni u Crnoj Gori i priželjkujemo još više turskih investicija”.

“Vjerovatno da investitori u svom poslovanja u svakoj zemlji mogu naići na poteškoće, ali činjenica da je u Crnoj Gori sve više investitora i turskih građana te malih firmi kao i dosta zainteresovanih novih investitora, od kojih su neke međunarodno poznate firme, svjedoči o tome kako turski investitori doživljavaju Crnu Goru i kako mi doživljavamo Tursku. Siguran sam da saradnja može biti samo bolja”, rekao je Darmanović.

Crna Gora je, kako je rekao, privržena miru i stabilnosti.

“Članica smo NATO-a i daleko smo najviše odmakli u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji. Imamo odlične odnose sa svim susjedima i kao takvi smo uvijek spremni da pomognemo u razrješavanju problema u regionu. U regionu su bila zaostala tri velika problema jedan je ime Sjeverne Makedonije, koji je bio između te zemlje i Grčke, taj je problem uspješno riješen hrabrošću, vizijom i upornošću dvije vlade da nađu rješenje. Kao posljedica tog rješenja Sjeverna Makedonija je na putu za NATO i EU. Drugi se odnosi na razgovore Beograda i Prištine koji treba da nađu dugoročno rješenje. Mi smo prijatelji sa obje zemlje i podržavamo ih da nađu rješenje”, pojasnio je crnogorski ministar.

Treći problem je, prema njegovim riječima, “disfunkcionalnost BiH”.

“Mislim da je najbolje rješenje za BiH da nastavi put ka NATO-u i EU koliko god za to treba vremena”, kazao je.

Darmanović smatra da “EU mora da zna šta hoće od Zapadnog Balkana”.

“Odlučna politika proširenja na Zapadnom Balkanu je jedino rješenje i za nas i za EU. Sve naše zemlje regije žele da pripadaju ovoj zajednici. Zato su potrebni i naši napori i napori EU. Vjerujemo da bi ohrabrujući korak bio da u oktobru i Sjeverna Makedonija i Albanija dobiju zeleno svijetlo za početak pregovora, a da Crna Gora i Srbija nastave s otvaranjem i zatvaranjem poglavlja”, rekao je Darmanović

On smatra da će od zemalja regiona prva članica EU postati upravo Crna Gora koja podržava evropski put svojih susjeda.

Slični članci

Back to top button