Globus

Soylu: Amerikanci prije 14 dana u Siriji razgovarali s teroristima MLKP-a

Amerikanci su prije 14 dana u Siriji razgovarali s teroristima MLKP-a, onima koje smo eliminisali iz naših sela, a znamo i o čemu, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova

ANKARA (AA) – Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soyle izjavio je u utorak da su se predstavnici SAD-a sastali s članovima terorističke Marksističko-lenjinističke komunističke partije (MLKP) u Siriji prije dvije sedmice.

“Amerikanci su prije 14 dana u Siriji razgovarali s teroristima MLKP-a, onima koje smo eliminisali iz naših sela, a znamo i o čemu”, rekao je Soylu u intervjuu za Haber Turk.

MLKP je osnovana 1994. godine, a 2007. je uvrštena na listu aktivnih terorističkih organizacija u Turskoj.

Soylu je napomenuo i da su zaplijenili bombu koja je u utorak navečer bila na putu prema važnom centru u Turskoj iz jugoistočne provincije Sanliurfa.

Osvrnuvši se na imenovanje novih načelnika u tri turske provincije, Soylu je kazao da je ta odluka u skladu sa zakonom.

“Imenovanje načelnika Vana, Diyarbakira i Mardina je zakonita, a ne politička odluka”, kazao je turski ministar.

Zbog optužbi za umiješanost u terorističke aktivnosti u ponedjeljak su smijenjeni načelnici provincija Diyarbakir, Mardin i Van – Adnan Selcuk Mizrakli, Ahmet Turk i Bedia Ozgokce Ertan.

Svi načelnici dolaze iz opozicijske Narodne demokratske stranke (HDP), stranke u više navrata optužene za povezanost s terorističkom organizacijom PKK-a.

Slični članci

Back to top button