Globus

Papa: Svijet bez nuklearnog oružja je moguć i neophodan

Papa je to izjavio u nedjelju tokom posjete japanskom gradu Nagasakiju na koji su američke snage 1945. godine bacile atomsku bombu

NAGASAKI (AA) – Poglavar Katoličke crkve papa Franjo pozvao je svjetske lidere da odbace atomsko oružje i hladnoratovsku doktrinu odvraćanja, istakavši kako zalihe nuklearnog oružja smanjuju sigurnost, troše novac i prijete čovječanstvu.

Papa je to izjavio u nedjelju tokom posjete japanskom gradu Nagasakiju na koji su američke snage 1945. godine bacile atomsku bombu.

Nakon što je položio vijenac na spomen-obilježje žrtvama atomskog bombardovanja, papa Franjo je izjavio da je to mjesto podsjetnik na “bol i strahote koje smo mi ljudi u stanju nanijeti jedni drugima”.

“Uvjeren sam da je svijet bez nuklearnog oružja moguć i neophodan i pozivam političke lidere da ne zaborave da nas to oružje ne može zaštiti od trenutnih prijetnji nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”, poručio je papa.

Papa je u subotu doputovao u trodnevnu posjetu Japanu, gdje je u sklopu kampanje protiv nuklearnog oružja posjetio Nagasaki i Hiroshimu, na koje su američki bombarderi u avgustu 1945. godine bacili dvije atomske bombe. Od posljedica bombardovanja poginulo je ukupno 140.000 ljudi.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button