Globus

Dvije muslimanke izbodene pod Ajfelovom kulom u Parizu

Francuska policija uhapsila je dvije osumnjičene napadačice, a mediji javljaju da se radilo o rasističkom napadu jer su napadačice navodno vikale: “Prljavi Arapi!”

Parisko tužilaštvo opisalo je dvije osumnjičene, koje su u pritvoru pod optužbama za pokušaj ubistva, kao “bjelkinje evropskog izgleda”.

Napad se dogodio nakon što su tenzije u Francuskoj na visokom nivou zbog brutalnog ubistva učitelja Samuela Patyja, kojem je 18-godišnjak odrubio glavu jer je Paty učenicima u sklopu predavanja o slobodi govora pokazao karikature Muhammeda, a. s., kojeg muslimani smatraju posljednjim Božijim poslanikom.

Društvenim mrežama proširio se snimak na kojem se čuje kako djevojka vrišti nakon napada pod Ajfelovom kulom, objavio je Index.

Žrtve napada su kao Francuskinje alžirskog porijekla, 49-godišnja Kenza i Amel, koja je dvije godine mlađa.

Kenza je ubodena šest puta te je završila u bolnici s probijenim plućnim krilom, a Amel je završila na operaciji zbog povreda ruku, potvrdio je izvor blizak istrazi.

Zanimljivo je da se napad dogodio u nedjelju navečer, dva dana nakon brutalnog smaknuća profesora Patyja, ali vlasti prvobitno nisu objavile informacije o napadu.

Jedna od napadnutih žena imala je pokriveno lice, iako je još nejasno je li to bilo iz vjerskih razloga ili zbog pandemije COVID-19.

Kenza je dala izjavu za francuske novine Liberation: Bili smo u šetnji kao porodica, petero odraslih i četvero djece. Podno Eiffelovog tornja ima jedan park koji je dosta mračan. Hodali smo i vidjeli kako prema nama idu dva psa. Djeca su se uplašila. Moja rodica, koja je bila pokrivena, pitala je dvije žene je li moguće da pripaze na pse jer su nam djeca uplašena.

Vlasnice pasa, rekla je Kezna, odbile su staviti uzice psima i vrlo brzo je uslijedila žestoka svađa, u kojoj su korištene i rasističke uvrede.

Jedna od vlasnica pasa je, tvrdi Kenza, potom izvukla nož i napala Kenzu i Amel. – Porezala me po glavi, po rebrima i po ruci, a onda je napala moju rodicu – ispričala je Kenza. Svjedoci navode kako su čuli povike: “Prljavi Arapi” i “Vratite se u svoju zemlju”, piše Daily Mail.

Kad su vidjeli što se događa, napadnutim muslimankama u pomoć su priskočila dva radnika lokalnih trgovina, koji su zadržali jednu od napadačica do dolaska policije. Druga napadačica uhapšena je naknadno.

Slični članci

Back to top button