Globus

Katar pozvao na suzdržanost i smirivanje tenzija u Zaljevu

- Država Katar upozorava na neophodno hitno rješavanje problema i izražavamo zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzija, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova te zemlje

DOHA (AA) – Vlasti Katara pozvale su na suzdržanost i razumno ponašanje u kontekstu tenzija koje su na rubu eskalacije u Zaljevu.

“Država Katar upozorava na neophodno hitno rješavanje problema i izražavamo zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzija. Pozivamo sve strane na suzdržanost i razumno djelovanje u pravcu prevazilaženja krize“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

Nakon što je britanska mornarica nedavno kod Gibraltara zaplijenila iranski tanker pod optužbom da prevozi gorivo u Siriju i krši sankcije Europske unije, iranske snage su u petak zaplijenile britanski brod u Hormuškom tjesnacu.

I vlasti Kuvajta su sinoć izrazile zabrinutost zbog krize u Zaljevu. Saudijska Arabija osudila je iransko zarobljavanje britanskog tankera i ocijenila ga grubim kršenjem međunarodnog prava.

Šef njemačke diplomacije Heiko Maas upozorio je jučer na opasne posljedice eskalacije tenzija u Zaljevu i pozvao sve strane na dijalog i razumno ponašanje.

Ističući kako eskalacija tenzija ne bi nikome koristila, Maas je kazao da bi svi bili na gubitku i da bi velike mase migranata s Bliskog istoka ponovo krenule ka Europi.

“Ovdje se radi o tome da je potrebno spriječiti izbijanje rata. Sve aktivnost koje provodimo s europskim i zaljevskim partnerima su u tom kontekstu”, kazao je Maas.

Slični članci

Back to top button