Globus

UNRWA zbog korona virusa privremeno obustavlja pomoć za Pojas Gaze

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze potvrdile su u nedjelju prva dva slučaja korona virusa

GAZA (AA) – Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) privremeno je obustavila dostavu pomoći Pojasu Gaze nakon što su na tom području potvrđena dva slučaja korona virusa.

“Pomoć u hrani UNRWA-e privremeno će biti obustavljena dok se ne nađe sigurniji način isporuke. Obustava je mjera predostrožnosti zbog sigurnosti osoblja i korisnika UNRWA“, rekao je Adnan abu Hasna, portparol UNRWA-e.

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze potvrdile su u nedjelju prva dva slučaja korona virusa nakon što su dvije osobe koje su se vratile iz Pakistana bile pozitivne na testu.

Pojas Gaze u kojem živi oko dva miliona ljudi je pod oštrom izraelskom blokadom.

Prema podacima UN-a, na gusto naseljenoj teritoriji živi oko 1,4 milijuna izbjeglica.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 12.900 ljudi, a potvrđeno je preko 300.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Slični članci

Back to top button