Globus

Cavusoglu: Pogledajte Idlib, pred našim očima dešava se katastrofa

U obraćanju na sastanku u sjedištu UN-a u New Yorku gdje se održava 74. Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Cavusoglu je istakao da je potrebno posvetiti mnogo veću pažnju problemima u Idlibu

WASHINGTON (AA) – Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je ponovo izrazio zabrinutost Ankare zbog mogućeg izbjegličkog vala iz sirijskog grada Idliba, dodajući da bi njegova zemlja bila najteže pogođena.

U obraćanju na sastanku u sjedištu UN-a u New Yorku gdje se održava 74. Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Cavusoglu je istakao da je potrebno posvetiti mnogo veću pažnju problemima u Idlibu.

“Pogledajte Idlib. Pred našim očima dešava se katastrofa”, upozorio je Cavusoglu.

“Turska će biti najteže pogođena ako se pogorša sadašnja humanitarna kriza. Populacija Idliba gotovo je jednaka broju Sirijaca u Turskoj. Ne možemo se nositi s novim talasom migranata”, dodao je.

Istakao je da u Turskoj planiraju održati međunarodnu konferenciju s Libanom, Jordanom i Irakom na kojoj će se razgovarati o povratku Sirijaca.

“Nadamo se da će Europska unija biti dio toga. Pozvat ćemo i UNHCR kao i ostale relevantne zemlje i međunarodne aktere”, kazao je Cavusoglu.

Slični članci

Back to top button