Globus

Krug 99: Zaustaviti atake na Azerbejdžan

Javnost u BiH, naglašavaju iz Kruga 99, mora iskazati poseban senzibilitet prema agresiji na suverenu teritoriju Republike Azerbejdžan, koja predstavlja obrazac agresivnog ponašanja kao posljedice nekažnjivosti zločina genocida od strane armenskih oružanih snaga koji se desio februara 1992. godine u mjestu Kodžali

SARAJEVO (AA) – Povodom kršenja režima prekida vatre oružanih snaga Armenije prema vojnim i civilnim ciljevima Azerbejdžana, Asocijacija nezavisnih intelektualaca – Krug 99, Sarajevo, oštro je osudila političko i vojno rukovodstvo Armenije zbog otvorene agresije na suverenitet i teritorijalni integritet Republike Azerbejdžan i pretenzija na promjenu njenih internacionalno priznatih granica, javlja Anadolu Agency (AA).

“To tim prije što će eskalacija sukoba i rata nužno voditi regionalnoj krizi i konfliktima, ne samo na području Kavkaza, niti samo u ovom dijelu političke hemisfere svijeta. Strateški cilj i nastojanje Armenije danas su još vidljiviji i predstavljaju opasan pokušaj da se u sukob uključe i treće strane. Političke faktore u svijetu treba podsjetiti na kontinuitet provokacija sa istim ciljem, poput ovogodišnjeg artiljerijskog napada armenskih oružanih snaga na okrug Tovuz na azerbejdžansko-armenskoj granici od 12. do 14. jula, i stradanjem značajnog broja civila”, navode iz Kruga 99.

Javnost u BiH, naglašavaju, mora iskazati poseban senzibilitet prema agresiji na suverenu teritoriju Republike Azerbejdžan koja predstavlja obrazac agresivnog ponašanja kao posljedice nekažnjivosti zločina genocida od strane armenskih oružanih snaga koji se desio februara 1992. godine u mjestu Kodžali.

“Pozivamo internacionalnu zajednicu da ne bude neodlučna prema agresiji Armenije i da uloži više napora za deeskalaciju situacije i pronalaženje načina za mirno rješavanje sukoba u skladu s načelima i normama internacionalnog prava, kao i Rezolucija 822, 853, 874 i 884 Vijeća sigurnosti UN-a usvojene 1993. godine”, stav je Kruga 99.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Sarajevo, u saopćenju naglašava podršku na energičnom zaustavljanju agresije na Republiku Azerbejdžan i političkom rješenju sukoba na temelju poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Azerbejdžan unutar njenih internacionalno priznatih granica.

Slični članci

Back to top button