Globus

Izrael otvorio tender za izgradnju novih stambenih objekata u Istočnom Jerusalemu

Izrael od 1967. godine pod okupacijom drži Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu. Sva novoizgrađena jevrejska naselja na tom području su prema međunarodnim normama ilegalna

JERUSALEM (AA) – Izraelsko Ministarstvo javnih radova i naselja otvorilo je tender za izgradnju 805 novih domova u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Kako su objavili lokalni mediji, novi stambeni objekti će biti građeni u naseljima “Ramot” i “Pisgat Ze’ev”, u Istočnom Jerusalemu.

Naselja izgrađena na teritoriji koju je osvojio Izrael u Bliskoistočnom ratu 1967. godine smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu i osuđuje ih većina zemalja u svijetu.

Izrael od 1967. godine pod okupacijom drži Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu. U Istočnom Jerusalemu se nalazi oko 200.000, a u Zapadnoj obali duplo više jevrejskih doseljenika. Sva novoizgrađena jevrejska naselja na tom području su prema međunarodnim normama ilegalna.

Između Zapadne obale i Jerusalema Izrael je izgradio “zid razdvajanja” kojim sprečava dolazak Palestinaca u Jerusalem. Uporedo s tim, Izrael od 2006. godine pod embargom drži i palestinsku Gazu.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button