Kultura

Promovisano djelo u šest tomova o historiji BiH

U Sarajevu je održana promocija sinteze historije Bosne i Hercegovine objavljene u šest tomova "Historija Bosne i Hercegovine", a koja obuhvata period od prahistorije pa do početka 21 vijeka.

Dženita Sarač, viši naučni saradnik Instituta za historiju i jedna od autorica sinteze, kazala je da već odavno postoji potreba za sintezom.

“Pristupačnom historijom Bosne i Hercegovine koja će dati odgovor na brojna otvorena pitanja. Pokušaja je bilo, ali trebalo je šezdesetak godina Institutu za historiju da smogne snage da pokrene ovaj projekat”, kazala je Sarač.

Ističe da je ovo kapitalan projekat i da se sinteza zasniva na dosadašnjim istraživanjima historičara.

“Sublimacija je saznanja o našoj bližoj i daljoj prošlosti. Rezultat višegodišnjeg akumuliranog saznanja o našoj prošlosti”, rekla je Sarač.

Na projektu su radili naučnici iz 17 naučno-obrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine.

“Na projektu je radilo 47 doktora historijskih nauka i 11 recenzenata”, kazala je Sarač.

Dodala je da sinteza obuhvata i period agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Cjelokupan projekat obuhvata period od prahistorije do početka 21. vijeka, odnosno posljednjeg Popisa stanovništva.

Jedan od koautora, historičar Jasmin Medić, urednik toma koji obrađuje period od 1990-1995. godine, rekao je da su u tom dijelu analizirali pripreme za agresiju na Bosnu i Hercegovinu od 1990. do 1992. godine.

“Ulogu susjednih republika Srbije i Hrvatske u toku raspada Jugoslavije, ratne zločine, genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva, ratne zločine u cijeloj BiH”, rekao je Medić.

Ono što je novo, ističe Medić, jeste da su autori analizirali i posljedice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Na ovom tomu je radilo ukupno sedam autora. Bile su uključeni i naučnici iz drugih oblasti. Vjerujem da će biti i onih koji će biti nezadovoljni. Međutim, nadamo se da će budućim naučnicima ovo biti osnova budućim generacijama za nove radove. Ovo je pregled svega što je do sada napisano o periodu agresije”, kazao je Medić.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button