Politika

Anika Ben David: Ubrzati reforme

BEOGRAD – Sada je vreme da se ubrzaju reforme, usaglase politike i preduzmu nove odlučne mere za geostratešku orijentaciju Srbije i celog regiona, poručila je danas ambasadorka Švedske Anika Ben David pošto je Švedska od 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji (EU).

Ključna tema našeg predsedavanja u oblasti spoljne i bezbednosne politike biće da doprinesemo ujedinjenoj, angažovanoj i bezbednoj EU, kojoj Zapadni Balkan i Srbija veoma pripadaju, istakla je ona, saopštila je Ambasada Švedske.

Na samitu u Tirani, prvom ikada van EU, poruka EU bila je jasnija nego ikada: čvrsto smo posvećeni dobrodošlici zemljama Zapadnog Balkana u porodicu EU, naglasila je Ben David.

Čvrsto verujemo da bi zemlje van EU, koje žele da uđu, trebalo da imaju velike mogućnosti za to. Međutim, postoje podjednako jaki razlozi zašto bi oni koji se pridružuju trebalo da budu sposobni da ispune stroge kriterijume za članstvo. Biće potrebna posvećenost zemalja Zapadnog Balkana da pokažu da su spremne da se pridruže EU, predočila je ona.

Ben David podseća da je Švedska treći najveći donator i najveći donator u oblasti životne sredine kada je reč o Srbiji.

Sada je vreme da se ubrzaju reforme, usaglase politike i preduzmu nove odlučne mere za geostratešku orijentaciju Srbije i celog regiona, zaključila je Ben David.

Slični članci

Back to top button