Politika

SDA Sanžaka: Palmer poznavalac situacije u Sandžaku

NOVI PAZAR – Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozdravila je imenovanje Metjua Palmera (Matthew Palmer) za specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan i uputila čestitke.

“Odluka američkog državnog sekretara Majkl Pompea, o imenovanju visokog zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera na ovu poziciju daje nadu u još aktivniju i efikasniju ulogu Amerike u rješavanju brojnih otvorenih pitanja nastalih raspadom bivše SFRJ. Imajući u vidu da je Metju Palmer izvanredan poznavalac situacije i odnosa na Zapadnom Balkanu, a posebno Sandžaka, uvjereni smo da će uspjeti na uspostavljanju pravednog i trajnog mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope”, saopšteno je iz SDA Sandžaka.

Metju Palmer je još devedesetih godina radio u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angažovan na pitanjima koja se odnose na ovaj region.

Kako se prenijeli beogradski mediji, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.

Tokom 2006. i 2007. bio je savjetnik predsednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne sigurnosti, a bio je angažovan u Jugoistočnoj Aziji. U Beograd se vratio na mjesto savjetnika ambasadora SAD u Srbiji.

Bio je šef Kancelarije za Evropu i evroazijska pitanja od 2016, a posebno se bavi integracijama zemalja koje još nisu članice “evroatlantskih struktura”.

Slični članci

Back to top button