Politika

Merkel o Kosovu: Rešenje na kraju procesa

Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi, pluralnoj državi, a ekonomski uspesi bi trebalo da budu podstrek da je članstvo u EU cilj koji se isplati, rekla je Merkel.

BEOGRAD (FoNet) – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je večeras, odgovarajući na pitanje da je uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji priznanje nezavisnosti Kosova, da će se neka pitanja rešavati na kraju nekog procesa, ali da nisu ni sve države članice priznale Kosovo.

Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice potvrdno odgovorile, ali nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je, aludirajući na svoju posetu Beogradu pre 10 godina, navela kako je bila pragmatična, da to pitanje “neće nestati”, ali da je za mapu puta važno da se u međuvremenu rešavaju sva druga pitanja.

Ja sam uvek za to da se konflikti rešavaju, ali da se nađu putevi za to, naglasila je Merkel.

Vučić je rekao da zna šta je uslov za Srbiju sa pristupanje EU – rešavanje odnosa Beograda i Prištine, zbog čega se Beograd zalaže za dijalog i kompromisno rešenje.

Mi smo spremni da razgovaramo uvek o svim mogućim kompromisnim rešenjima. Kompromisno rešenje, a ne koje će biti poražavajuće i ponižavajuće za Srbiju, poručio je Vučić i dodao da je svestan da zemlja neće postati članica EU pre nego što se problem sa Kosovom reši.

Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom jer smatra da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da je potrebno doći do kompromisa. Uvek smo otvoreni da razgovaramo kako da dođemo do takvog komporomisnog rešenja, to je dobro i za Srbe i Albance. Samo u miru vidimo budćnost, rekao je on.

Vučić je, komentarišući efekte Berlinskog procesa, konstatovao da je Merkel je bila politički autoritet “koji smo uvek hteli da čujemo”, nesumnjivi lider Evrope i jedna od retkih koja bi mogla da utiče na događaje u regionu.

Ne da slušamo ili služimo, već da budemo ozbiljni i vodimo računa o miru. Merkel je politički autoritet koji smo hteli da čujemo, imam i pomalo strah kako će da se to posle odvija, rekao je on.

Vučić nije želeo da predviđa kakva će biti politika novog nemačkog kancelara, jer nije prorok, ali da će, ko god to da bude, Srbija da se trudi da ima najbolje moguće odnose sa tom zemljom.

Verujem da Srbija, iz mnogo drugih razloga, kao i Zapadni Balkan, mogu da budu “mašina rasta”, a ne da samo prave probleme. Verujem u budućnost Srbije i Zapadnog Balkana. Uveren sam da možemo da postižemo mnogo bolje rezultate od onih koje smo postizali.

Merkel je, govoreći o Berlinskom procesu, istakla da će se svaki izabrani kancelar Nemačke zalagati za procese na Zapadnom Balkanu, to će ga zanimati, jer se ta incijativa ne bi mogla sprovoditi bez EU.

Optimista sam da ćemo to nastaviti, rekla je Merkel, uz ocenu da je inicijativa “Otvoreni Balkan” koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija druga najbolja za budućnost regiona, ali da proces mora da bude otvoren i za ostale tri države ukoliko neka želi da se priključi, a cilj je da u njoj bude svih šest zemalja.

Merkel je ocenila da su dve zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, zaista došle do otvorenog odnosa, punog poverenja.

Na tom putu smo postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj, rekla je ona.

Merkel je ukazala da je za otvaranje novih poglavlja oblast pravnog sistema važna za napredak, i da je o tome Vučić naveo planove i dao obećanja.

Merkel je rekla da je u Vučiću prepoznala osobu koja “ne daje lažna obećanja, već spovede u delo ono što je rekao”.

Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi, pluralnoj državi, a ekonomski uspesi bi trebalo da budu podstrek da je članstvo u EU cilj koji se isplati, rekla je Merkel.

Vučić je naveo da joj je predao izveštaje šta je Vlada do sada uradila, kao i da je priznao da su stvari daleko od idealnih, jer je potrebna reforma pravosuđa i medijskog sektora.

On je najavio i dolazak predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen kako bi se potpisao ugovor o autoputu Niš-Merdare.

Vučić je najavio da će na zajedničkoj radnoj večeri održati Merkel zdravicu na nemačkom jeziku, jer je njena poseta Beogradu za njega lično velika čast, pošto je dve godine molio da to uradi.

Veliko joj hvala što je došla. Nama to mnogo znači. Uvek ste dobrodošli. Ovo je, uvažena kancelarko, vaša druga kuća, poručio je Vučić.

Slični članci

Back to top button