Politika

BNV pozvalo Skupštinu da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) jednoglasno je na današnjoj sednici usvojilo tri zahteva kojima se, između ostalog, Narodna skupština Republike Srbije poziva da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

NOVI PAZAR – Vijećnici BNV su, takođe, usvojili i zaključak kojim se od Vlade Srbije traži da pokrene proceduru o usvajanju zakona koji bi zabranio i sankcionisao negiranje tog genocida i veličanje i promovisanje osuđenih ratnih zločinaca.

Taj nacionalni organ zahteva i da se 11. jul na teritoriji države proglasi za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Predsednica BNV Misala Pramenković ocenila je da su u javnosti sve izraženiji pokušaji negiranja i relativizacije genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca.

“Na RTS-u, u informativonoj emisiji, voditeljka izjavljuje da je prošlo 28 godina od dešavanja u Srebrenici. Ovakav način gde se istina ignoriše, a činjenice negiraju je nedopustiv i predstavlja veliku uvredu za sve žrtve genocida, njihove porodice i sve Bošnjake, posebno u Srbiji, jer su na ovaj način grubo prekršeni svi novinarski i etički kodeksi”, kazala je Pramenković.

Ona je dodala da Bošnjaci kulturom sećanja “prave branu” za eventualne pokušaje ponavljanja zla i da je genocid u Srebrencii “test svesti i savesti svakog pojedinca i zajednice”.

Slični članci

Back to top button