Politika

Medvedev u Beogradu: Poznat stav Rusije da se pitanje Kosova reši u skladu sa Rezolucijom UN-a

Medvedev je naveo da je danas sa Vučićem razgovarao o energetskim projektima, te o Turskom toku, a izrazio je i ubeđenje da će taj projekat početi i znam da će stvoriti mnogo radnih mesta i za naše prijatelje iz Srbije

BEOGRAD (AA) – Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas u Beogradu da je poznat stav Rusije da se problem Kosova treba rešiti poštujući Rezoluciju 12 44 Ujedinjenih nacija.

“Mi polazimo od podrške Srbiji i njenog poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i tako ćemo i nastaviti da činimo”, kazao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Medvedev je naveo da je danas sa Vučićem razgovarao o energetskim projektima, te o Turskom toku.

“Ja sam ubeđen da će taj projekat početi i znam da će stvoriti mnogo radnih mesta i za naše prijatelje iz Srbije”, rekao je Medvedev.

Predsednik Vlade Rusije izrazio je i zadovoljstvo što ovaj “poseban dan provodi među prijateljima”, misleći na 75 godina od obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

“Nema toliko puno sada zemalja za koje mi možemo da kažemo da su to naši prijatelji i ne samo to, nego oni prijatelji koji sa nama isto ocenjuju istoriju”, rekao je, Medvedev dodavši da na “nas sve više pada odgovornost za očuvanje istorijskog pamćenja”.

On je ukazao na važnost toga da mladi ljudi razumeju zaista koliko je vredan mir i koliko su naši preci uradili da bi taj mir došao na zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da oseća veliku čast što Medvedev u Beogradu prisustvuje obeležavanju 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

“Sa ponosom ističem činjenicu da kao narodi koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, sada predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije. Vaša poseta danas je upravo dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači i da ćemo uvek pokazivati najveće poštovanje za srpske i ruske heroje”, kazao je Vučić.

Vučić je ocenio i da su odnosi dve zemlje “na možda najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, puni poverenja, uvažavanja i poštovanja stavova, jer uvek možemo da računamo na podršku Rusije kada je reč o našim političkim odnosima”.

“Ja sam zahvalan našim ruskim prijateljima na podršci pomoći i što nas tretiraju kao ravnopravne i kao prijatelje, baš onako kao što mi njih doživljavamo”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da Srbija najviše izvozi u Rusiju, te da trgovinska razmena raste iz godine u godinu.

U njihovom prisustvu, potpisani su sporazumi, među kojima sporazum između dve vlade o kulturno-informativnim centrima, sporazum o modernizaciji železničke pruge ka Crnoj Gori, sporazum o predaji nedostajuće stranice Miroslavljevog jevanđelja koja je bila u vlasništvu Rusije, sporazum o izvoznom kreditu Srbiji, kao i sporazum o saradnji u oblasti zaštite bilja, memorandum o saradnji u oblasti prosvete, sporazum u oblasti nauke i inovacija.

Slični članci

Back to top button