Politika

Bačevac: SDP protiv izjednačavanja četnika i partizana

Narodna skupština započela je danas raspravu o Predlogu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i Predlog zakona o igrama na sreću, koje je podnela Vlada Srbije.

Narodna skupština razmatraće Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Konvenciju o ugovoru za međunarodni prevoz robe drumom (CMR), Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji – faza I) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodice.

Na dnevnom redu je veliki broj zakona o potvrđivanju ugovora kao i nekoliko sporazuma sa brojnim zemljama među kojima su sporazumi sa Turskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom itd.

Narodni poslanik SDP-a Dr Muamer Bačevac je naglasio da je Zakon o pravima boraca, ratnih vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, human i pravičan i da socijaldemokrate Rasima Ljajića podržaju pravo borcima, ratnim vojnim invalidima, civilnim invalidima rata i članovaima njihovih porodica, pravo na penzije, novčane dodatke, dodelu stanova i sve druge nadoknade i beneficije.

“Iskazujemo veliko poštovanje prema svim ljudima koji su učestvovali u odbrani slobode, jednakosti i teritorijalnog integriteta nase zemlje. Kao gradjani i socijaldemorate, izrazitog i nepokolebljivog antifašističkog opredeljenja, ne možemo se nikad složiti sa izjednačavanjem Partizanskog i Ravnogorskog pokreta, niti prihvatiti izjednačavanje partizana i četnika. Naravno istićem i naš izrazito negativan stav prema reviziji prošlosti i minimiziranju antifašističke borbe protiv okupatora u Drugom svetskom ratu” istakao je Bačevac.

Prihvaćeni zahtevi SDP da se ograniči rad kockarnica, kladionica i automat klubova

Govoreći o predlogu Zakona o igrama na sreću, Bačevac je naglasio da ga raduje što je Vlada imala sluha za prihvati apel SDP-a da se u predloženom zakonu ograniči rad kockarnica, kladionica i automat klubova zbog zabrinjavajućeg porasta patoloških zavisnika od kockanja.


Glavna novina u predlogu zakona je da rastojanje između dva mesta za kockanje više neće smeti da bude manje od 100 metara, a udaljenost od škole mora biti najmanje 200 metara. Uz to, na samom ulazu u svaku kladionicu, kockarnicu i automat klub moraće da stoji ogromna tabla na kojoj će biti objašnjeno koliko je kocka ozbiljna bolest zavisnosti, kao i kontakt zdravstvene ustanove za lečenje kako bi mogli da se jave svi oni koji imaju problem.

Prema predlogu zakona vlasnicima kockarnica su određeni i rigorozni uslovi poslovanja, pa će tako svako ko hoće da se bavi ovim poslom morati da ima osnivački kapital od minimum 250.000 evra, namenski depozit u banci od najmanje 300.000 evra, ne manje od 50.000 evra “rizik depozita” u blagajni ili sefu, 500 evra deponovano u banci za svaki automat i još 100 evra u kasi svakoga dana po jednoj mašini, dok će za one lance slot klubova koji imaju više od 2.000 aparata depozit biti neverovatnih milion evra isto kao kod kazina koji imaju živu igru.

Za kršenje Zakona predviđene su visoke novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.

Prema predlogu zakona vlasnicima kockarnica su određeni i rigorozni uslovi poslovanja, pa će tako svako ko hoće da se bavi ovim poslom morati da ima osnivački kapital od minimum 250.000 evra, namenski depozit u banci od najmanje 300.000 evra, ne manje od 50.000 evra “rizik depozita” u blagajni ili sefu, 500 evra deponovano u banci za svaki automat i još 100 evra u kasi svakoga dana po jednoj mašini, dok će za one lance slot klubova koji imaju više od 2.000 aparata depozit biti neverovatnih milion evra isto kao kod kazina koji imaju živu igru. Za kršenje Zakona predviđene su visoke novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.

“Nadam se da će ovo rešenje koje je u potpunosti u skladu sa Evropskim zakonodavstvom i dobrom zakonodavnom praksom dati rezultate u smanjivanju trenda porasta kockanja u Srbiji,” istakao je poslanik SDP-a.

On je naglasio da ovaj problem mora biti u fokusu i dalje, i da se obavezno moraju pratiti efekti predloženog zakona, te da ako ne bude dovoljno delotvoran, vlada mora biti spremna i na rigoroznije poteze, odnosno mogućnost potpunog zabranjivanja igara na sreću.

“Mi u SDP-u veliku pažnju poklanjamo ovom društvenom problemu znajući da je liječenje od bilo koje zavisnosti pa i zavisnosti od klađenja, jako teško i mukotrpno a da je prevencija najdelotvorniji metod. Obzirom da je u focusu predloženog zakona prevencije bolesti zavisnosti i zaštite maloletnika mi ćemo ovo rešenje u danu za glasanje podržati”, zaključio je Bačevac.

Slični članci

Back to top button