Sport

Tumbaković: Zemlje našeg regiona najbolji primer kako se pravi rezultat

Iskusni stručnjak je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se veliki broj igrača nametnuo u odnosu na prvobitan spisak

BEOGRAD (AA) – Zemlje iz našeg regiona su najbolji primer kako se rezultat pravi uz pomoć kulta reprezentacije i nacionalnog naboja, izjavio je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković.

Ljubiša Tumbaković je rođen 2. septembra 1952. godine i upravo u danu kada je ugasio 67 svećica na rođendanskoj torti, prvi put je u ulozi selektora okupio najbolje fudbalere svoje zemlje. Srbiju u septembarskom terminu očekuju dve izuzetno bitne utakmice, protiv Portugala u Beogradu i protiv Luksemburga na gostujućem terenu.

Tumbak je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se veliki broj igrača nametnuo u odnosu na prvobitan spisak koji je imao u glavi kada je stupio na dužnost u Fudbalskom savezu Srbije.

“Imam svoj stav po pitanju kvaliteta pojedinih igrača i posle temeljne analize i konsultacija sa svojim najbližim saradnicima, napravili smo širi izbor u kome se našlo 60 fudbalera. Proveli smo puno vremena gledajući te kandidate, prateći njihovu formu i evidentirajući svaki interesantan detalj koji bi uticao na našu konačnu odluku. Ispostavilo se da su dva momka iz Crvene zvezde odigrala sjajno ove kvalifikacije za Ligu šampiona i prosto nas naterala da o njima razmišljamo na mnogo ozbiljniji način. Reč je o Milanu Pavkovu i Marku Gobeljiću koji su zahvaljujući snazi svoje upornosti, želje i rada zaslužili poziv u državni tim. Nažalost, Pavkov se povredio na poslednjoj prvenstvenoj utakmici i neće moći da se stavi na raspolaganje”.

Desni bek Crvene zvezde Marko Gobeljić je ove sezone istisnuo iz tima crnogorskog reprezentativca Filipa Stojkovića i bio jedan od najzaslužnijih za novi podvig srbijanskog šampiona na najvećoj sceni evropskog fudbala.

“Uvek pokušavam da budem maksimalno iskren i otvoren. Na početku sezone, u prednosti je bio defanzivac Partizana Nemanja Miletić. Sada je Gobeljić izbio u prvi plan i tu nema mesta diskusiji. Nijednog trenutka nisam pomislio da Miletić više nema kvalitet za reprezentaciju, ali Gobeljić je u ovom momentu ubedljiviji i zato je dobio poziv. U pitanju su detalji, finese… Niko ne kaže da su fudbaleri kojih nema na spisku loši. Jednostavno, nisu bolji od ovih koji su tu”, kazao je Tumbaković.

Tumbakovićev kolega iz mlade reprezentacije Srbije Neško Milovanović je u nedavnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) potencirao deficit na poziciji desnog beka koji bi mogao da predstavlja veliki problem za nacionalni tim u narednom periodu.

“To je tako u svakoj generaciji. Uvek se nađe neka pozicija na kojoj nema dovoljan broj kvalitetnih igrača. Dok sam bio trener u Partizanu, imali smo manjak štopera, dok na mestu pleja i u špicu nisam znao koga pre da stavim. Sa tim se treba pomiriti i tražiti igrače koji u datom momentu mogu da odgovore zadatku. Imamo Rukavinu koji spada u kategoriju starijih igrača, ali je uvek maksimalno spreman i motivisan da svoju ulogu odradi bez greške. Za reprezentaciju treba da igraju najbolji, bez obzira da li imaju 18 ili 35 godina”, dodao je.

Povratak Luke Milivojevića i Matije Nastasića pod nacionalnu zastavu, značajno je popravio raspoloženje javnosti i njenu naklonosti prema nacionalnom timu uoči mečeva sa Portugalom i Luksemburgom.

“Okupio sam u svom stručnom štabu ljude u koje imam bezgranično poverenje, tu je i novi sportski direktor reprezentacije Vladimir Matijašević i svaka nova ideja je zlata vredna u procesu stvaranja kulta državnog tima i pozitivnog ambijenta u kompletnoj fudbalskoj javnosti. Pored rezultata, jedan od prioriteta u narednom periodu biće nam da približimo publiku reprezentaciji i da napravimo fluid između igrača i naroda. U tom cilju, obišao sam naše igrače koji u prethodnom periodu nisu bili na raspolaganju selektoru, obavio sam sa njima korektne razgovore i veoma mi je drago što su se vratili u reprezentaciju”, rekao je Tumbaković i nastavio:

“Nisam hteo da glumim policajca i da istražujem zašto nisu bili pozivani, meni je najvažnije da su sada tu i da su spremni da pruže maksimum na terenu. Vodio sam se snagom svog fudbalskog ubeđenja da nam njihov kvalitet može doneti benefit u finišu kvalifikacija i da je u obostranom interesu da oni ponovo steknu status reprezentativca. U mečevima koji nas očekuju, jedinstvo, privrženost i patriotizam su ključni faktori za postizanje dobrih rezultata. Nadam se da će i povratnici, po tom pitanju, biti na očekivanom nivou”.

Slični članci

Back to top button