Sport

Sahranjen Ivica Osim

Osim je sahranjen u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare. Poslednji govor velikanu održao je čuveni bosanskohercegovački operski pjevač Ivica Šarić, a potom je muzičar Mustafa Čizmić Čizma otpevao "Grbavicu".

SARAJEVO, 14. maj 2022.(FoNet) – Legenda bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog fudbala Ivica Osim sahranjen je danas na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Na sahranu Osima, koji je preminuo 1. maja u austrijskom Grazu nekoliko dana pre 81. rođendana, došle su hiljade ljudi da se oproste od najvećeg nogometnog imena koje je naša zemlja imala, javlja Klix.ba.

Osim je sahranjen u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare. Poslednji govor velikanu održao je čuveni bosanskohercegovački operski pjevač Ivica Šarić, a potom je muzičar Mustafa Čizmić Čizma otpevao “Grbavicu”.

Ranije danas je održana komemoracija u prostorijama Narodnog pozorišta u Sarajevu gde su se reči i dela popularnog Švabe prisetili velikani jugoslovenskog fudbala.

Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu, a karijeru je počeo u Željezničaru 1959. godine za koji je igrao do 1968. kada odlazi u holandski Cvole. Ubrzo se vraćau Željezničar, a 1970. prelazi u Francusku, gde je nosio dresove Strazbura, Sedana i Valencijena.

Po završetku igračke karijere postao je trener Željezničara na čijoj klupi je sedio od 1978. do 1986. godine kada je preuzeo reprezentaciju Jugoslavije na čijoj klupi je ostao do 1992. godine i vodio je na Svetsko pvenstvo 1990..

U sezoni 1991/1992 je vodio beogradski Partizan, a potom je prešao u Panatinaikos. Od 1994. do 2002. godine je vodio Šturm kojeg je pretvorio u austrijskog velikana, a 2003. godine je otišao u Japan. 

Slični članci

Back to top button