Sport

Svetski šampion u boksu Haxhi Krasniqi: Ostvario sam životni san

Haxhi Krasniqi, poreklom sa Kosova, kao predstavnik Nemačke, prvi je Albanac svetski prvak u boksu. Krasniqi je titulu osvojio u subotu, 10. oktobra pobedom nad Nemcem Dominicom Boseiem, koga je nokautirao u trećoj rundi. Meč je održan u poluteškoj kategoriji

PRIŠTINA (AA) – Ostvario sam svoj životni san osvajanjem titule svetskog prvaka u boksu u verziji WBA/IBO, izjavio je danas Haxhi Robin Krasniqi na konferenciji za novinare u Prištini.

Haxhi Krasniqi, poreklom sa Kosova, kao predstavnik Nemačke, prvi je Albanac svetski prvak u boksu. Krasniqi je titulu osvojio u subotu, 10. oktobra pobedom nad Nemcem Dominicom Boseiem, koga je nokautirao u trećoj rundi. Meč je odražn u poluteškoj kategoriji.

“Prva misao bila je da nas je Bog nagradio za 15 godina rada. Ne mogu sada rečima da izrazim koliko je bila mukotrpna, opasna i kolika je velika radost bila. Bio je to neka vrsta vriska koju me je čuo čak i Bog, koliku radosti sam doživeo. I, mogu da kažem da me nijedna nagrada na svetu ne bi učinila srećnijom od ove pobede. Možda ću odigrati još mnogo mečeva, ali verujem da ovaj adrenalin, radost i sreću nikada više neću doživeti”, kazao je Krasniqi.

Njegov trener Luan Dreshaj istakao je da je Haxhi Krasniqi jedinstven u celom svetu zato što do sada ni jedan bokser nije uspeo da osvoji titulu u profesionalnom boksu, bez i jednog amaterskog meča.

Krasniqi je ”pozdravio Kosovo i sve Albance gde god da žive i zahvalio im se na podršci i čestitkama”.

“Uvek sam naglašavao, s ponosom, zemlju iz koje dolazim, znači naglašavam obe zemlje. Naravno da tamo moraš da radiš deset puta više da bi pobedio jednog Nemca tako da mi je bilo jako teško, posebno protiv jednog Nemca. Bio je jako, jako velik rad. Normalno, i razočarenja su bila deo uspeha, ali me to učinilo jačim”, kazao je Krasniqi.

Odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da je sa 17 godina otišao u Nemačku, da je zahvalan Nemačkoj što je danas svetski šampion, ali da je u njegovom srcu uvek crveno crna zastava, te da su i Nemci shvatili da koliko god se integrišeš, svoja zemlja ostaje u srcu.

Krasniqi je naglasio da su u subotu u nemačkom gradu Magdeburgu, gde se odigrao meč pred oko 2.500 gledalaca zbog pravila protiv širenja koronavirusa, polovina od njih bili Albanci, čiji je glas prevladao i davao mu dodatnu energiju.

Istakao je da njegova porodica zna koliko je truda uložio da bi postigao ovaj uspeh, te da i pored njihovih želja da prestane da boksuje, smatra da još nije vreme da prekinem.

Haxhi Krasniqiju (33) iz Junika, na Kosovu. Bio je ovo treći put da je boksovao za svetski naslov u jednoj od četiri glavne verzije profesionalnog boksa. U prva dva meča doživeo je poraze. Inače, ima bilans od 51 pobede i šest poraza u profesionalnom boksu.

Slični članci

Back to top button