Balkan

Bošnjačka stranka jedini pravi pobjednik izbora u Crnoj Gori!

Pokret Evropa sad je osvojio 24 mandata. Tri mandata manje osvojila je Demokratska partija socijalista (DPS) i partneri. Zatim slijedi koalicija Za budućnost Crne Gore koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Radnička partija, a na čijem je čelu Milan Knežević i u crnogorskom parlamentu imaće 14 mandata.Dva mandata manje osvojila je koalicija „Hrabro se broji!“ koju čine Demokrate Alekse Bečića i pokret URA Dritana Abazovića – ukupno 12. Na kraju, u skupštinu Crne Gore ulaze i stranke nacionalnih manjina – Bošnjačka stranka sa šest mandata, Albanski forum sa dva, kao i Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) sa po jednim mandatom.

Na juče održanim izborima za crnogorski parlament najviše glasova dobila je politička grupacija Pokret Evropa sad sa osvojenih 26% glasova. To su nezvanični i nepotpuni podaci agencija koje su pratile crnogorske izbore.

Po istim agencijama sve političke grupacije, osim Pokreta Evropa sad koji prvi put učestvuje na izborima i Bošnjačke stranke koja je duplirala broj osvojenih mandata, dobile su manje glasova nego na izborima održanim prije tri godine. Čak je i Pokret Evropa sad osvojio manje glasova nego njihov kandidat za predsjednika Crne Gore Jakov Milatović u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih prije nekoliko mjeseci. To će znatno otežati nastojanje da Crna Gora brzo dobije stabilnu i dugoročnu vladu, jer je ni Pokret Evropa sad ne može formirati samostalno. Djelimično iznenađuje plasman koalicije predvođene do nedavno vladajućim DPS-om, koja je osvojila tek nešto manje glasova u odnosu na prvoplasirani PES, oko 23%, i pored jake kampanje negativno usmjerene protiv njih, a koju su provodile skoro sve političke grupacije osim manjinskih partija.

Ono što je obilježilo ovo izbore jeste, za crnogorske prilike, jako mala izlaznost birača, tek nešto oko 56 %, što je najmanja izlaznost u istoriji parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Izbore je obilježio i izuzetan uspjeh Bošnjačke stranke koja je dobila negdje oko 7% glasova i na taj način duplirala broj mandata u parlamentu Crne Gore.

Slični članci

Back to top button