Sport

Italija: Od COVID-19 izliječen 101-godišnjak koji je preživio i špansku groznicu

- Muškarac, identifikovan kao gospodin P, rođen je 1919. godine u gradu Riminiju na sjeverozapadnoj obali Jadranskog mora i odrastao je između dva svjetska rata

RIMINI (AA) – U Italiji se 101-godišnji muškarac, koji je preživio pandemiju španske gripe početkom 20. vijeka, uspješno oporavio od smrtonosnog oboljenja COVID-19.

Muškarac, identifikovan kao gospodin P, rođen je 1919. godine u gradu Riminiju na sjeverozapadnoj obali Jadranskog mora i odrastao je između dva svjetska rata.

Protekle sedmice gospodin P je otišao u bolnicu u Riminiju nakon što je njegov test na novi koronavirus bio pozitivan. To nije prvi put da se gospodin P našao u pandemiji. Preživio je pandemiju španske groznice koja je u Italiji odnijela 600.000 života.

Prema riječima Glorije Lisi, zamjenice gradonačelnika Riminija, medicinsko osoblje u bolnici smatralo je da je gospodin P beznadežan slučaj, jer su ljudi stariji od 65 godina najugroženija kategorija u globalnoj pandemiji koronavirusa. Međutim, nakon što se oporavio od bolesti, otpušten je iz bolnice.

Gospodin P donio je svjetlo nade drugim zaraženim koronavirusom, a njegov oporavak poslužio je kao podsjetnik da čak i stogodišnjaci mogu pobijediti bolest.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button