Društvo

Novi Pazar: Đaci osnovne škole prikupljali novac za pomoć stradalim u zemljotresu u Turskoj

- Đaci osnovne škole koju je sagradila TIKA tokom jučerašnjeg dana odricali su se kupovine užine kako bi donirali novac za pomoć narodu stradalom u zemljotresu u Turskoj

NOVI PAZAR (AA) – Učenici Osnovne škole „Ćamil Sijarić“ u Novom Pazaru pokrenuli su akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć stradalima u zemljotresu koji je protekle sedmice pogodio grad Elazig, na istoku Turske.

Akcijom prikupljanja dobrovoljnih priloga u školi rukovode učenici Ognjen Đoković i Lejla Prašović, a u tome im pomaže njihova nastavnica Nermina Vejselović.

Jedan od ciljeva akcije je da đaci, njihovi roditelji i nastavnici pokažu solidarnost i iskažu zahvalnost narodu Republike Turske za sagrađenu i opremljenu zgradu škole i druge projekte koji se sprovode u Novom Pazaru i Sandžaku i širom Srbije.

“Osnovna škola ‘Ćamil Sijarić’ postoji zahvaljujući dobrim odnosima dva naroda i dve zemlje. Naša škola upravo je plod tih odnosa, izgradnju je finansirala Turska agnecija za koordinaciju i saradnju (TIKA). U školi smo shodno tome osetili ljudsku i moralnu obavezu prema prijateljskom narodu koji živi u oblasti koju je pogodio zemljotres, pa je ova akcija minimum koji možemo učiniti za njih”, objasnila je za AA Nermina Vejselović, nastavnica u Osnovnoj školi “Ćamil Sijarić”.

Đaci te škole tokom jučerašnjeg dana samoinicijativno su se odricali kupovine užine kako bi novac donirali onima koji su nakon zemljotresa ostali bez svojih najmilijih i domova. Iako su tek šesti razred Ognjen i Lejla svesni su da je važno solidarisati se sa ljudima koji su u nevolji, znaju da je humano i ljudski sa drugima podeliti ono što imamo.

“Kada sam čuo za zemljotres u Turskoj, za veliki broj poginulih i povređenih, prvo sam pomislio koliko je dece ostalo bez roditelja, koliko je svima koji su izgubili nekog svog i ostali bez kuće potrebna naša pomoć. Nismo dugo čekali i odmah smo u našoj školi pokrenuli ovu akciju, jer nam je važno da pomognemo makar i minimalno”, rekao je đak šestog razreda Ognjen Đoković.

Ognjenova drugarica iz odeljenja Lejla Prašović drugarima u Elazigu poslala je poruku podrške uz želju da će im njihovo malo koje su prikupili u školi mnogo značiti.

“Ovim gestom poručujemo našim drugarima u Turskoj i Elazigu da budu hrabri. Mi smo uz njih, prikupili smo nešto para kako bi nekome ko je u nevolji nakon zemljotresa bar malo pomogli”, rekla je dvanaestogodišnja učenica Lejla Prašović.

Kako je rečeno iz te škole, novac za pomoć žrtvama zemljotresa u Elazigu biće prosleđen posredstvom relevantnih organizacija koje su pokrenule slične akcije.

Podsetimo, Asocijacija maturanata Turske, organizacija koja okuplja alumniste iz Turske u Srbiji, pokrenula je u Sandžaku kampanju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć stradalima u zemljotresu koji je 24. januara zadesio turske gradove Elazig i Malatyu.

Slični članci

Back to top button