Društvo

Hahn predložio Vijeću Evropske unije otvaranje pregovora za članstvo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Mišljenje za BiH pokazuje da je EU posvećena putu davanja podrške BiH, ali BiH mora poduzeti dalje korake. Dakle, moraju se provesti reforme na svim nivoima bez ikakvog odlaganja, rekao Hahn

BRISEL (AA) – Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, danas je Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta predstavio “Paket proširenja Evropske komisije za 2019. godinu“. Tom prilikom pozvao je Vijeće Evropske unije da otvori pregovore za članstvo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, dok je za ostale zemlje Zapadnog Balkana naglasio da su ostvarile napredak, ali da moraju nastaviti sa procesom reformi.

“Naše obaveze moramo ostvariti, pogotovo prema Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Komisija ponavlja prošlogodišnje preporuke date Vijeću da otvori pregovore. Naravno, nećemo zaboraviti poteškoće koje ostaju. Zemlje kandidati moraju dati održive rezultate u svim ključnim oblastima. Prvo, vladavina prava u svakom aspektu. Drugo, glavni cilj politike proširenja je da se nastavi proširenje stabilnosti. Ne možemo uvoziti nestabilnost i sporove. Zato postoji hitna potreba za Zapadni Balkan da učini veći napredak u oblasti pomirenja, dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i, pogotovo, u svjetlu uspjeha pregovora Sjeverne Makedonije i Grčke“, naglasio je Hahn.

Za ekonomiju Zapadnog Balkana rekao je da ona i dalje ima poteškoće i da treba iskoristiti njen puni potencijal uz preuzimanja uloge svake države pojedinačno, kako bi se pozabavili smanjenjem nezaposlenosti.

“Ekonomski razvoj također mora riješiti izazove demografskih izazova sa velikom migracijom i slabom stopom nataliteta. Treba povećati standard života i zato je potrebna regionalna saradnja“, istakao je Hahn i dodao da je sporazum o roamingu koji su nedavno potpisale svih šest zemalja Zapadnog Balkana odličan primjer.

Komesar Hahn iznio je i osnovne nalaze o državama i naglasio da je zadovoljan što su Albanija i Sjeverna Makedonija “prigrlile“ ukazane prilike.

“Albanija provodi reforme, pogotovo transformacijom svog sistema pravde i pravosuđa. Sjeverna Makedonija slijedi plan. Postigla je istorijski sporazum sa Grčkom i sa bilateralnim sporazumom sa Bugarskom predstavlja način kako se mogu ojačati dobrosusjedski odnosi. To je zaista sjajan primjer za druge države i to je dokaz koliko je privlačna evropska perspektiva. Obje države su postigle reforme, naročito u onome što je Vijeće u junu 2018. jednoglasno odlučilo. I, zato, preporuka da Vijeće otvori pregovore i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom“, kazao je Hahn i nastavio:

“U nekim oblastima je napravljen napredak, ali Srbija i Crna Gora moraju biti odlučniji i povećati svoje napore u ključnim oblastima. Potrebno je da provedu reforme u oblasti vladavine prava. To je najvažniji preduslov da bi išli dalje na svom evropskom putu, uključujući da moraju ispuniti i sve uslove iz poglavlja 23. i 24. Što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine, moraju doprinijeti povoljnom okruženju za zaključenje pravnoobavezujućeg sporazuma i zato moraju izbjegavati bilo koje radnje, koje se mogu smatrati provokacijom.“

Hahn je za Kosovo kazao kako mora usmjeriti pažnju ka evropskom putu u određenim ključnim evropskim reformama. No, po njemu, sva kosovska nastojanja zasjenila je politika uvođenja tarifa za BiH i Srbiju.

“Komisija je danas usvojila mišljenje o molbi BiH za članstvo. Imamo plan puta za potrebne reforme, za uvođenje demokratije, temeljnih prava, javne uprave i, također, prvi put pregledala je situaciju u BiH u odnosu na sve standarde, koji važe za sve nove članice. Mišljenje za BiH pokazuje da je EU posvećena putu davanja podrške BiH, ali BiH mora poduzeti dalje korake. Dakle, moraju se provesti reforme na svim nivoima bez ikakvog odlaganja.“

Nakon objave mišljenja, Evropska komisija će ga dostaviti Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije, koje će ga razmatrati, a zatim donijeti odgovarajući zaključak o narednim fazama u procesu pristupanja EU.

Slični članci

Back to top button