Društvo

Štrajk prosvetnih radnika u 15 gradova Srbije

Ne pamti se kada su štrajkovali prosvetari u Novom Pazaru.

BEOGRAD – 1.9.2022. – FoNet – Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas skraćenjem časova i okupljanjima u više od 15 gradova izražava protest zbog položaja, kako materijalnog, tako i društvenog svih zaposlenih u prosveti.

Unija je u saopštenju navela da vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, stručni saradnici, tetkice, domari, administrativni radnici, sekretari škola i svi zaposleni poručuju da se o stubu društva – obrazovanju dece, vodi dezorijentisana i deklarativna politika.

Kako tvrde, poučeni dugogodišnjim iskustvom i znajući da je iz dana u dan položaj zaposlenih u prosveti, kako materijalni, tako i društveni, sve teži i teži, današnji štrajk je izglasan još 5. juna ove godine.

Navodi se da će se o položaju zaposlenih govoriti jasno i glasno na trgovima, ispred školskih uprava, u bibliotekama u Užicu, Vranju, Pančevu, Kragujevcu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Ivanjici, Čačku, Somboru, Kraljevu, Nišu, Boru, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Kruševcu, Sremskoj Mitrovici i drugim gradovima.

Čekajući novog ministra, u slaboj nadi da će sledeća Vlada Srbije razumeti šta danas traže, prosvetari napominju da vode borbu za svako dete.

“Srbiju vidimo kao zemlju znanja, ponosni što možemo da damo doprinos njenom rastu i razvoju”, poručili su iz Unije i dodali da bi se to dogodilo, mora se krenuti od početka, odnosno većim izdvajanjima za prosvetu u narednom budžetu i većim poverenjem u prosvetne radnike.

Slični članci

Back to top button