Društvo

Svečano otvorena rekonstruisana Palata pravde u Beogradu

U Palati će ubuduće biti sedište Višeg suda, Višeg javnog tužilaštva, Drugog osnovnog javnog tužilaštva i Drugog osnovnog suda

BEOGRAD (AA) – Rekonstruisana Palata pravde u Beogradu svečano je danas otvorena, a s radom će početi 4. novembra.

Vrednost radova iznosila je više od 16 miliona evra, dok je za opremanje zgrade izdvojeno više od tri miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke. Dodatno je iz budžeta Srbije za rekonstrukciju i opremanje izdvojeno više od 88 miliona dinara, a Evropska unija je podržala rekonstrukciju zgrade kroz direktan grant u iznosu od 1,96 miliona evra.

Svečanom otvaranju prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da ljudi više nego ikada sada, po izlasku iz ekonomske krize, očekuju pravdu.

“Zato je moja molba vama da tu pravdu građanima Srbije i darujete… Bez pravde nema ni prava i to je moja molba za vas”, rekao je Vučić.

On je ocenio i da još mnogo toga treba da se uradi po pitanju vladavine prava.

“Još mnogo toga treba da se uradi po pitanju vladavine prava. Moramo da se menjamo i ispravljamo stvari, ali ćemo i čuvati nezavisnost zemlje i obraz naroda, ne dozvoljavajući onima koji nisu ništa bolji od nas da nam drže svakodnevne pridike”, rekao je on.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da 4. novembra počinje rad u Palati pravde, navodeći da je njena rekonstrukcija završena posle 29 meseci.

Ona je kazala da će u Palati ubuduće biti sedište Višeg suda, Višeg javnog tužilaštva, Drugog osnovnog javnog tužilaštva i Drugog osnovnog suda.

“Sudije i tužioci konačno mogu da imaju moderne uslove za rad, a pre svega verujem da će građani imati korist od toga, da će imati suđenja u razumnom roku i lakši pristup pravdi”, dodala je.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi istakao je da Palata pravde predstavlja vladavinu prava, koja je temelj svakog društva, a da Srbija u tome ima dugu tradiciju.

“Vladavina prava je osnova svakog demokratskog društva. Zato je ona i važna toliko u EU. Važna je i u Srbiji koja je odlučila da bude deo EU i u tom cilju da se uskladi sa principima i vrednostima na kojima EU počiva”, rekao je Fabrici i dodao da je pravosuđe osnovni stub vladavine prava i da će Palata omogućiti bolji pristup pravdi.

On je istakao podršku cilju Srbije da postane članica EU.

“Mi taj cilj Srbije podržavamo bez ako i ali”, kazao je.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka Jadranka Joksimović, predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić Prelić, republička tužiteljka Zagorka Dolovac kao i mnogobrojne sudije i tužioci.

Rekonstruisani objekat je spreman da primi približno 1.000 zaposlenih, sadrži 70 sudnica, a pritvorski prostor sadrži 14 ćelija.

Slični članci

Back to top button