Društvo

Preporod: Potreba za zajedničkim djelovanjem nikad aktuelnija

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u Novom Pazaru ponovo apeluje na političke predstavnike Bošnjaka u Srbiji

Direktor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Ersin Hasanović pozvao je danas tri najuticajnije bošnjačke stranke SDP, SPP i SDA Sanžaka da zajednički formiraju vlast u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju kao i da participiraju u vlasti Nove Varoši i Priboja i tako na najefikasniji način započnu rešavanje svih nagomilanih problema ovog kraja.

On je rekao da “sve tri vodeće političe opcije među Bošnjacima treba da ujedine kadrove za bolji život svih stanovnika u sandžačkim opštinama i za prosperitet Republike Srbije”.

“Podsjećam javnost, da smo još 26. maja prošle godine (2019) uputili  poziv bošnjačkim strankama da formiraju zajedničku izbornu listu. Žao mi je što tada nisu uvažili realnu potrebu da zajedno djeluju na političkom terenu, jer smatramo da bi efekti po narod koji te stranke predstavljaju bili znatno vidljiviji, da bi zajedničkom listom bošnjačke političke partije ostvarile značajno veće prisustvo u  predstavničkim tijelima Republike Srbije, te bi bilo znatno lakše ostvarivati nacionalne ciljeve Bošnjaka u Srbiji, ali smo uvjereni da još uvijek nije kasno za tako nešto . Drago nam je da i Bošnjačko nacionalno vijeće, u poslednje  vrijeme, zagovara sličan pristup, te sa tako pridružilo našim stavovima u vezi načina djelovanja bošnjačkih političkih stranaka u Republici Srbiji. Smatramo da je Prijepolje grad od koga može i mora početi novo poglavlje političkog djelovanja Bošnjaka u Srbiji, te da baš u Prijepolju Bošnjaci imaju šansu pokazati šta znači jedinstven nastup, na način da sve tri stranke oforme većinu koja bi bila dovoljna za formiranje vlasti.”, smatra Hasanović.

“Našu ideju o ujedinjenju u široku koaliciju vrijeme nije demantovalo već je iznova potvrđuje. Samo zajedničkim snagama možemo vratiti povjerenje građanima u institucije, pojačati privrednu aktvnost, otvoriti nove poslovne mogućnosti i nastupiti prema dijaspori koja ne samo da je sprema da pomogne već je spremna i da uloži kapital”, ističe Hasanović.

Ono što se nameće kao neophodan politički korak u budućnosti jeste stavranje jednog političkog dokumenta koji bi bio proizvod rada i usaglašavanja svih društvenih i političkih snaga, svih nacionalnih i političkih organizacija Bošnjaka, a koji bi sadržavao minimum nacionalnih i političkih ciljeva Bošnjaka Sandžaka. Isti dokument bi u budućnosti služio bošnjačkim političkim partijama kao orjentir u daljem djelovanju i krajnja granica u budućim političkim korelacijama. U tom smislu BZK Preporod u Srbiji poziva sve relevantne bošnjačke organizacije da zajednički počnu raditi na jednom takvom dokumentu.

 
Od trideset godina savremenog političkog višestranačja, Bošnjaci su 27 godina nejedinstveni, a to je previše za bilo koju manjinsku zajednicu u bilo kojoj državi.

Slični članci

Back to top button