Društvo

Ružić: Apel, ne obaveza

Ružić je naveo da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

BEOGRAD, 06. avgust 2021.(FoNet) – Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je danas da se u dopisu školama u Srbiji zahvaljuje  zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, njih oko 50 odsto, ali ističe da to nije dovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u regularnijim okolnostima.

Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim, poručio je Ružić u pisanoj izjavi.

On je naveo da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

Analize poput broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova, sprovođenja ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova uradiće relevantne zdravstvene institucije, lokalne samouprave i školske uprave i predložićemo članovima Kriznog štaba uskoro model nastave, najavio je Ružić.

Najvažniji cilj nam je očuvanje zdravlja čitavog stanovništva, a za to je, pa i za sve druge oblasti kao što je i način obrazovanja, jedan od uslova da se u što većem broju vakcinišemo, podseća Ružić.

Do početka školske godine nije ostalo još puno dana, a na odluku o modelu nastave najviše će uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana, naglasio je on.

Apelovali smo i na škole da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, podsetio je Ružić, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba.

Pozivam, pre svega, prosvetne radnike, ali i roditelje da pristupe procesu imunizacije, zaključio je Ružić.

Slični članci

Back to top button