Društvo

Ja, Dženis Šaćirović

U Novom Pazaru završio osnovne, master i doktorske studije prava i kriminalistike. Deset godina bavi se publicistikom i objavio je preko 300 tekstova u dnevnim, periodičnim listovima i na portalima (kolumna, recenzija, feljton, priča, poezija). Učestvovao na preko 200 javnih manifestacija, konferencija, tribina, televizijskih i radijskih emisija u zemlji i regiji. Radi na Univerzitetu u Novom Pazaru i predsjednik je Skupštine Matice Bošnjaka Sandžaka. Autor je knjige ,,Krikinalističko-obavještajni rad". Živi u Novom Pazaru.

Ime i prezime: Dženis Šaćirović

Datum i mjesto rođenja: 16.12.1989. godine  Beogradu.

Kako provesti sedam dana bez mobilnog telefona: Ukoliko čovjek može to sebi priuštiti, podrazumijeva se zbog obaveza, onda bi to trebalo biti negdje na planini, u nekom mjestu gdje ga niko ne poznaje i ne može mu zamijeniti telefon. Uz to bi morao ići fizički rad u prirodi ili neka okupacija u tijeku dana, ali i dobra knjiga za večernja učenja i promišljanja o životu.

Koju osobu najviše cijenite: Najviše cijenim akademika prof. dr. Šefketa Krcića.

Grad u koji želite ponovo otići: Očaran sam Ulcinjom, kojeg godinama smatram drugom kućom i rado i često mu se vraćam.

Jelo koje biste mogli jesti svakog dana: Zaista nijedno baš za svaki dan. Ni za svaki četvrti.

Kome najviše vjerujete: Vjerujem svim ljudima s kojima sam putovao bar jednom u životu ili svakom onome kojem sam otkrio nešto povjerlivo i različito, pa se uvjerio se da svar nije otišla dalje. Njih ima oko pedesetak i ne bih nikoga izdvojio posebno. Odani su to ljudi.

Gdje se najbolje odmorite: U Crnoj Gori, na planinama.

Najbolji dan u životu: Svaki dan u kojem sam naučio nešto novo od nekog čovjeka ili iz neke knjige koja uči o čovjeku.

Posljednja laž na koju ste nasjeli: Da neće biti rata na tlu Evrope u XXI stoljeću. Čak sam i argumentirao u tom smjeru.

Koliko ste aktivni na društvenim mrežama: Jako puno, ali isključivo kroz vijesti o profesionalnim angažmanima i dijeljenja javnog posla kojim se nerijetko bavim.

Najljepši poklon koji ste dobili: Pet Šekspirovih tragedija koje su mi nedostajale u kompletu. Nabavio ih je i poklonio mi  moj babo Ismet u ljeto 2015. godine.

Omiljena životinja: Papagaj.

Omiljeni muzičar ili bend: Virtouz gitare Sead Zele Lipovača i bend Divlje Jagode.

Omiljeni pisac: Šekspir.

Posljednja knjiga koju ste pročitali: ,,Uvod u lebdenje”, Dževad Karahasan.

Omiljeni filmski lik: Doni Brasko iz istoimenog filma.

Sportski događaj koji Vam je ostao u sjećanju: Cijelo Evropsko prvenstvo u fudbalu 2000. godine jer sam odgledao sve utakmice i sada se sjećam svih rezultata i skoro svih strijelaca.

Tim za koji navijate: Mančester Junajted.

Omiljena narodna izreka: Ako zatvoriš ruku, nemaš ni za sebe, ni za drugoga. Ako ju otvoriš, imaš i za sebe i za drugoga.

Koje pitanje najviše mrzite: Šta si jeo (doručkovao, ručao, večerao)?

Vaša najveća nada: Da će ljudi shvatiti da je nije dovoljno biti merhametlija prema onom u gorem položaju od sebe, već i podrška onom koji je ispred i da će tako rasti kvalitet zajednice.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button