Društvo

Teške dve godine za decu

BEOGRAD (FoNet) – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je danas deci u Srbiji Svetski dan deteta, ističući da su, bez obzira na to što je dosta urađeno na unapređenju položaja dece, poslednje dve godine bile izuzetno teške za sve, a naročito za decu.

“Najviše problema imaju deca sa invaliditetom, siromašna ili deca koja su na institucionalnom smeštaju i koja se suočavaju sa zanemarivanjem, a neretko i zlostavljanjem”, rekla je Brankica Janković.

Ona je ukazala i na izraženo vršnjačko nasilje naročito u digitalnom okruženju u kojem deca provode najviše vremena, često bez nadzora odraslih.

“Svedoci smo da su roditelji, u pojedinim slučajevima samohrani, razvedeni, bolesni ili sa nedovoljno sredstava za život, u pravoj trci sa vremenom”, ukazala je poverenica.

Ona je dodala da su zbog pandemije roditelji i deca morali da se brzo prilagode prelasku na onlajn nastavu, a mnogi nisu imali dovoljno znanja ili sredstava da pomognu najmlađima.

“Sve to predstavlja nove izazove za čitavo društvo, a još više za decu zbog čega je ugroženo njihovo ne samo fizičko već i mentalno zdravlje”, naglasila je Brankica Janković.

Želeći da skrene pažnju na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju povernica je pripremila Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, koji će uskoro biti predstavljen u Skupštini Srbije.

Brnakica Janković je istakla da sve nedvosmisleno ukazuje na potrebu daljeg intenzivnijeg angažovanja društva u pogledu unapređenja položaja i zaštite dece, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, uz međusobnu saradnju i partnerstvo nadležnih organa i organizacija.

Slični članci

Back to top button