Društvo

Promovisana knjiga “Dnevni život i adeti sandžačkih muslimana”

Knjiga predstavlja antropološko istraživanje urađeno sa ciljem da se sačuvaju narodni običaji sa ovih prostora

NOVI PAZAR (AA) – U Sandžaku postoji vrlo šarena i bogata slika kulture i života, jer je više naroda živjelo, a i dan-danas više naroda živi u njemu. Zbog toga je vrlo bitno obratiti se historijskim, antropološkim, psihološkim, vjerskim, ekonomskim, političkim i ostalim svojstvima Sandžaka kada se radi na istraživanjimaa ove regije, rečeno je večeras u na promociji knjige “Dnevni život i adeti sandžačkih muslimana”, autora Mustafe Kahramanyolua.

Kako je istaknuto na promociji u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru “svako znanje o Sandžaku služi i unapređenju odnosa između Turske, Sandžaka i sandžačkih susjednih naroda”. 

Ovo djelo je nastalo na inicijativu vakufa Prijatelji Sandžaka i Prijatelji Bosne i Hercegovine iz Ankare. Rezultati antropološkog istraživanja koje su mladi istraživači sproveli u opštinama Novi Pazar, Nova Varoš, Sjenica, Tutin, Priboj i Prijepolje sažeti su ovoj knjizi koja, kako je rečeno, ima za cilj da sačuva od zaborava narodne običaje sa ovih prostora sa autentičnim i vjerodostojno prenesenim pričama, pjesmama, poslovicama, šalama, frazama i specifičnim događajima.

Književnica Šefka Begović Ličina, koja je dala doprinos ovom istraživanju, je govoreći o značaju djela koje dolazi iz Ankare podvukla da će čitaoci u njemu pronaći mudre nasihate starina kojima je autor želio da nas vječno podsjećaju na insansku samokontrolu, sabur i vjeru u jednog Stvoritelja.

“Ovdje je očigledna snaga autora, koji sabravši bošnjačke adete i tabijate, spašava ih i otima od zaborava, podiže ih na najveći pijadestal kao pokazatelj našeg gospodstva i naših korijena. Čitajući ovu knjugu shvatićemo da je bonton koji se prakticira tamo negdje u modernom svijetu ustvari naš, isti onaj uz koji su nas naše majke, bike (nane), djedovi i rodbina odgajali, uspravljali, usmjeravali da budemo sljedbenici svoje vjere, časnog Kur’ana i njegovih uputa”, rekla je Begović Ličina.

Autor Mustafa (Petlača) Kahramanyolu je govoreći o značaju projekta istakao da su podaci u knjizi autentični, ali za bošnjački duh nedovoljni.

“Veće je stotinu i više godina kako je sistem školstva brutalno uspostavljen i za jedan dan je zabranjeno školstvo Bošnjaka, Albanaca i drugih muslimana u Sandžaku. Bili su prinuđeni da promijene kolosijek ili pravac kretanja voza. Taj voz nije više išao ka Meki već ka Rimu ili dalje. Sva znanja i osjećanja bošnjačkog duha morala su da izblijede ili čak padnu u bezdan zaborava i da se Bošnjaci izmijene i više ne liče na svoje pretke učenjake i vitezove i vjernike koji su bili primjer za čitavo čovječanstvo”, istakao je Kahramanyol izrazivši očekivanje da će knjiga služiti budućim naraštajima.

Mustafa (Petlače) Kahramanyolu je istaknuti intelektualac, univerzitetski profesor i mislilac i ljekar u Turskoj. Rođen je 1944. godine u Novom Pazaru. Porodica mu je nakon Drugog svjetskog rata iselila u Tursku, a 1970. godine je završio medicinski fakultet na Hacetepe univerzitetu u Ankari. Bio je ljekar na Gulhane VMA (GATA) u Ankari. Od 1980. boravi na specijalizaciji u Johan Hopkins bolnici u Baltimore (SAD). Od 1983. do 1986. radio je u Shape medicinskom centru pri vrhovnoj komandi NATO-a u Belgiji. Od 1993. do 1996. godine obnaša dužnost specijalnog savjetnika vlade Turske za pitanja Balkana. Po okončanju ove dužnosti vraća se u Gulhane centar, a od 2005. godine do danas vodi privatni medicinski centar u Ankari. Govori turski, bosanski, engleski i francuski jezik. Autor je velikog broja naučnih radova.

Slični članci

Back to top button