Kultura

Otkriven Zindan na tvrđavi

NOVI PAZAR – Arheolozi su tokom nastavka arheoloških istraživanja Novopazarske tvrđave pronašli krov Zindana (tamnica, zatvor) i temelje kasarne iz druge polovine 19. veka, rekao je radiju Sto plus direktor muzeja “Ras” Fuad Baćićanin.

Istraživanja su nastavljena prošle nedelje, a ove godine ih finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i grad Novi Pazar.

Baćićanin je radiju Sto plus rekao da su i ranije pretpostavljali da se Zindan tu nalazio, ali da nisu tačno znali gde počinje krov, a da je kasarnu izgradio oko 1861. godine sultan Abdul Aziz.

“Utvrdili smo da je zgrada u kojoj je danas smeštena gradska biblioteka napravljena na temeljima te kasarne. Ovo je istorija grada, koja će uticati i na njegov novi izgled, jer nam je želja da se ono što se nalazilo na ovoj tvrđavi obnovi i relativizuje“, rekao je Baćićanin.

On je dodao da će istraživanja, u kojima učestvuju pored lokalnih stručnjaka i arhitekte iz Beograda, Sarajeva, Nove Varoši i Sjenice, trajati još dve nedelje, nakon čega će definisati sve što je otkriveno tokom ovih i prošlogodišnjih iskopavanja.

Prošle godine su otkriveni su zidovi šestougaone kule Džephane (objekat za čuvanje municije), ostaci baruthane (objekat za čuvanje baruta) i zidovi koji su štitili ovu kulu, a koji su izgrađeni pre samog bedema.

novčić otkriven na tvrđavi

izvor: Sto plus

Slični članci

Back to top button