Kultura

Gurnahu Nobel za književnost

Akademija je saopštila da se u "Gurnahovom književnom svetu sve pomera - sećanja, imena, identiteti".

STOKHOLM, 07. oktobar 2021.(FoNet) – Pisac iz Tanzanije Abdulrazak Gurnah dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost za, kako je saopšteno u Stokholmu, dela u kojima je detaljno pisao o iskustvu izbeglica i kako je kolonijalizam oblikovao afričku kulturu.

Sekretar Švedske kraljevske akademije, koja dodeljuje prestižnu nagradu, Mats Helm je na konferenciji za novinare u Stokholmu rekao da je Gurnah nagrađen za “nepokolebljiv i strastveni uvid u posledice kolonijalizma i sudbinu izbeglica u jazu između kultura i kontinenata”.

Kako podseća Glas Amerike (VOA), Gurnah je rođen 1948. godine, a odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu. Kao izbeglica, došao je u Veliku Britaniju krajem 1960-tih. Objavio je 10 romana i više kratkih priča.

“Beskonačno istraživanje, podstaknuto intelektualnom strašću, prisutno je u svim njegovim knjigama”, navodi se u saopštenju Akademije i dodaje da je to očigledno i u njegovom najnovijem romanu, iz 2020. godine, “Afterlives”, koji je počeo da piše kao 21-godišnji izbeglica.

Ističe se i da su Gurnahova dela “upečatljiva” zbog posvećenosti istini i “njegove averzije prema simplifikaciji”.

“Njegovi romani odstupaju od stereotipa i pružaju nam uvid u kulturološku raznolikost istočne Afrike koju mnogi u drugim delovima sveta ne poznaju”, ističe se u saopštenju Švedske akademije.

“Mislim da je sjajno i divno. To je velika nagrada, tako ogroman spisak izvanrednih pisaca. I dalje sabiram utiske”, rekao je Gurnah za agenciju Rojters u odgovoru na pitanje kako se oseća nakon vesti da je dobio Nobelovu nagradu.

“To je bilo potpuno iznenađenje. Morao sam da sačekam i da čujem da objave pre nego što sam mogao da u to poverujem”, naglasio je ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost.

Gurnah će dobiti i novčanu nagradu od milion i  sto hiljada dolara.

Nobelove nagrade biće zvanično uručene u decembru. 

Slični članci

Back to top button