Kultura

Umro je Krunoslav Kićo Slabinac

Nakon služenja vojske, Kićo se okrenuo solo karijeri i u Zagrebu izvodio pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya

Umro je Krunoslav Kićo Slabinac (76). Muzičar je preminuo jutros u 6.50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca.

Kićo je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile. Uprkos uspješnom zahvatu, tokom kojeg su mu ugrađene tri premosnice, oporavak se zakomplikovao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba.

Njegova solistička karijera otpočela je kada je 24-godišnji Slavonac nastupio u emisiji ‘Subotom uveče’ u kojoj su se mladi talenti borili za svoje mjesto pod zvjezdanim nebom. Kićo – koji je prije početka solo karijere par godina nastupao s osječkom rock grupom ‘Dinamiti’ – u toj je televizijskoj emisiji pjevao autorsku pjesmu ‘Plavuša’, koja je odmah postala hit. A onda su zaredali nastupi na Opatijskom, Skopskom i Splitskom festivalu (gdje 1969. pobjeđuje sa numerom ‘Cvijet čežnje’).

Godine 1971. na Eurosongu nastupa s pjesmom Ivice Krajača ‘Tvoj dječak je tužan’ i osvaja 14. mjesto.

Slušale su ga uglavnom starije generacije, no uvjereni smo da su čak i mlađi upoznate s njegovim pjesmama poput ‘Zbog jedne divne crne žene’,, ‘Seoska sam lola’, ‘Otiš’o je s mirisima jutra’, ‘Škripi đeram’ i drugima.

Izvor: Jutarnji.hr

Slični članci

Back to top button