Kultura

Amar Ličina pobednik na literarnom konkursu u Kragujevcu

Još jedan uspeh mladih pisaca iz Novog Pazara

KRAGUJEVAC – Mladi pisac Amar Ličina iz Novog Pazara jedan je od tri pobednika na konkursu Prvenac 2022 koji tradicionalno realizuje Studentski kulturni centar u Kragujevcu.

Kao nagradu, Amaru Ličinići će SKCKG objaviti knjigu poezije.

Na konkurs je prispelo 25 rukopisa, 22 pesničkih, jedan roman i dve zbirke pripovedaka. Čitajući prispele rukopise članovi žirija primetili su značajno bolji kvalitet prispelih radova u odnosu na prošlogodišnji konkurs. U najužem izboru našlo se 8 rukopisa, a žiri je kao pobedničke izdvojio rukopise koje potpisuju: Danilo Brakočević, Slađana Bažalac i Amar Ličina.

“Zbirka pesama Mera stvari Amara Ličine ukazuje na poetičku perspektivu u kojoj se stih uspostavlja ne samo kao slika, metafora i ritam, nego i kao spoznajna vrednost. Pesme Amara Ličine hoće da poznaju stvari, odrede njihovu meru, očitaju smisaoni raspon onoga što postoji. U minimalističkim formalnim rešenjima pesnik je ispoljio dubinsko poznavanje kulture, umeće artikulisanja refleksije u stihu i snažno osećanje za dobar poetski iskaz”, napisao je žiri u obrazloženju.

Članovi žirija bili su Ana Marija Grbić, Časlav Nikolić i Zvonko Karanović.

Amar Ličina je rođen 2001. u Novom Pazaru. Do sada je poeziju i prozu objavljivao u periodici. U prvoj izjavi za medija ističe da je obradovan i počašćen.

“Mnogo mi znači što sam jedan od pobednika na ovom konkursu koji tradicionalno promoviše mlade pisce. Nadam se da će moja knjiga izaži iz štampe do jeseni, a ja želim do tada još da radim na rukopisu”, rekao je Ličina.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button