Kultura

Filmska industrija cveta na internet platformama

Takozvana striming industrija, koju predstavljaju „Netfliks“, „HBO go“ i druge internet platforme za onlajn prikazivanje filmova i serija, odavno je osvojila milione gledalaca širom sveta

Svetska filmska industrija trpi zbog pandemije gubitke koje zbog broja nula nećemo umeti da izgovorimo. Rešenje je, međutim, odavno tu: internet platforme kao što su „Netfliks“ i „HBO go“ godinama ostvaruju odlične prihode, a trenutna kriza ohrabriće i druge da krenu njihovim stopama i doneti vrtoglavo ubrzanje striming industriji.

Holivud, prema pojedinim procenama, ove godine očekuje gubitak od oko 20 milijardi dolara zbog pandemije virusa korona. U najmnogoljudnijoj Kini već nekoliko meseci zatvoreno je oko 70.000 bioskopa, a isti je slučaj i u većini evropskih zemalja, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Onlajn katarza filmske industrije u doba pandemije

„Holivud doživljava krizu, ali i jednu vrstu katarze, ispoljene kroz internet platforme“, kaže u razgovoru za Sputnjik direktor distributerske kuće „Megakom“ Igor Stanković.

U organizaciji „Megakoma“ nedavno je održan prvi onlajn filmski festival „Moj of“, na kojem su prikazana brojna ostvarenja istaknutih svetskih reditelja.

„Interesovanje publike je prevazišlo sva naša očekivanja. Prve večeri, u 21.00 sat, kada je trebalo da počne prikazivanje filma ’Optužujem‘ Romana Polanskog, dogodilo se oko 50.000 simultanih klikova, što je oborilo ceo sajt. Poređenja radi, to je više od polovine posetilaca na Festu, u deset dana, na više od 100 filmova. Srećom, nakon toga je sajt profunkcionisao i pokazalo se da ova platforma dobro radi“, kaže Stanković.

Nakon uspešnog festivalskog eksperimenta, platforma „Moj of“ nastavlja da nudi gledaocima ekskluzivne i premijerne filmske projekcije, po simboličnoj ceni. Ideja je da, kako kaže Stanković, onlajn festival traje tokom cele godine.

Slične planove imaju i organizatori „Slobodne zone“. Direktor tog festivala Rajko Petrović kaže u razgovoru za Sputnjik da se uveliko radi na tome da se deo festivalskog sadržaja ponudi gledaocima preko interneta.

Industrija koja cveta u doba korone

Takozvana striming industrija, koju predstavljaju „Netfliks“, „HBO go“ i druge internet platforme za onlajn prikazivanje filmova i serija, odavno je osvojila milione gledalaca širom sveta, napominje Rajko Petrović.

U 2020. godini „Netfliks“ ima gotovo 170.000 registrovanih korisnika.

„Firma je osnovana 1997. godine, desetak godina kasnije počela je da se bavi strimingom, a 2013. imala je svoju prvu produkciju, izuzetno uspešnu seriju ’Kuća od karata‘. Već sada je onlajn distribucija u fantastičnom zamahu. Postojeće platforme imaju na milione korisnika, a sada se to vrtoglavo ubrzava. Pošto se sve to plaća, ova industrija obrće priličnu sumu novca“, kaže Petrović i dodaje da će kriza izazvana pandemijom usmeriti ka ovim platformama i one filmofile koji su do sada imali otpor prema toj vrsti usluge.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button