Reportaža

Ogrtač Muhammeda a.s. izložen u džamiji Hirka-i Šerif

U džamiji Hirka-i Šerif u istanbulskoj općini Fatih za posjetioce je danas izložen ogrtač poslanika Muhammeda a.s., koji će vjernici moći vidjeti tokom mjeseca ramazana, javlja AA.

Od jutros na ulazu u džamiju formirani su dugi redovi vjernika koji žele vidjeti Hirka-i Šerif, ogrtač poslanika Muhameda a.s. koji je po njegovoj oporuci ostavljen Vejselu Karaniju i koji je jedan od važnih predmeta koji se čuvaju u Istanbulu.

Dio džamije, u kojem je ogrtač izložen, otvara se svakog prvog petka u mjesecu ramazanu, a oni koji ga žele vidjeti moći će to uraditi do 27. noći ramazana, a ovaj dio se zatvara dan pred Bajram.

Tim povodom danas je u Istanbulu upriličena svečanost kojoj su prisustvovali istanbulski muftija Hasan Kamil Yilmaz, direktor Ureda za kulturu i turizam u Istanbulu Coskun Yilmaz, nacelnik opcine Fatih Ergun Turan, te Baris Samir, potomak iz 59. koljena Vejsela Karanija.

Vejsel Karani je rođen u periodu osnivanja Islama, prihvatio je Islam a da nikada nije vidio Muhameda a.s. nego jednog njegovog ashaba.

Iako je jako želio vidjeti Muhameda a.s., Vejsel Karani nije mogao ostaviti samu bolesnu majku te tako nije mogao otići iz Jemena gdje je živio, ali mu je Muhamed a.s. ipak ukazao čast.

Poslanik a.s. je oporučio da se njegov mubarek ogrtač pokloni Vejselu Karaniju. Hazreti Omer i Hazreti Alija su sreli Karanija dok su klanjali namaz u jednoj dolini u Jemenu i predali mu ogrtač uz selam Allahovog poslanika.

Nakon Karanijeve smrti, Hirka-i Šerif je početkom 17. stoljeća donesen u Istanbul. Potomci Karanija koji su tada živjeli u istanbulskoj četvrti Fatih ogrtač su bili izložili za posjetioce u svojoj kući, sve do 1851. godine, kada je sultan Abdulmedžid dao da se sagradi Hirka-i Šerif džamija u kojoj će se čuvati ogrtač Muhameda a.s.

Slični članci

Back to top button