Kultura

Preporuka za čitanje: Mapa oproštaja, Siniša Soćanin

Beograd, Laguna, 2022.

Glavni junak, Dimitrije, vraća se sa studija na odmor u rodni Mitrograd, grad s kojim deli i ime, samo da zatekne svog oca (opet imenjaka) Mitra koji pod čudnim okolnostima pada s krova na omraženog komšiju i ubija ga na mestu.

Nakon toga, otac se danju pravi mrtav na trpezarijskom stolu, a noću popravlja stvari po kući.

Stariji prijatelj Kosta, lokalni vajar, Dimitriju otkriva da su njegova radionica i ceo grad opsednuti ciničnim avetima, dok on po sumnjivoj i sve komplikovanijoj narudžbini iz Opštine pravi biste znamenitih gradonačelnika.

U Mitrograd stiže i tajanstvena devojka na misiji prizivanja istih tih duhova, koja perfidnim ucenama uvlači Dimitrija u otkačene i sablasne seanse po gradskim toponimima.

To je tek početak “Mape oproštaja”, čas potresne, čas urnebesne i uvrnute alegorije pune apsurda, groteske i uskovitanih značenja. I dok je u gradu vanredno stanje, jer je ubijen premijer, ni Dimitrijevo nije drukčije – u njemu i oko njega se polako diže, kao sablast nad Mitrogradom, kovitlac gradskih, porodičnih i ličnih savesti i stida.

U svemu tome ga u stopu prate olinjali papagaj i pas pokojnog komšije. Obojica se, naravno, zovu Dimitrije, a u Mitrogradu je sve vreme mnogo, mnogo vruće. 

photo: Mladen Janković

Slični članci

Back to top button