Specijal

Pazar, grad konzula

Vidim šumu zelenih borova raširila se iznad samog centra Pazara, sve je blizu na dohvat ruke, pitam ljude u prolazu - koja je ovo mahala? A oni mi začudjeno odgovaraju - pa ovo ti je Hotkovo, elitno naselje pazarskih domaćina

Piše: Nermin Ramićević, Sarajevo

Prijatelju, ahbabu moj, snio sam san, ne znam dali da ti ga ispričam.
Al, evo poslušaj sta sam snio, pa onda ti reci šta misliš?
Sanjam Ja, da sam se obreo u Novom Pazaru, ne vidim gdje se nalazim, ne prepoznajem mahalu, ne vidim sokake al po mirisu pazarskih pitica osjećam da sam u šeheru, sandzačkom.


Uđoh u neku ulicu, vidim da je bulevar, cvijeće se širi između kolovoza a sa obje strane biciklistička staza pa tek onda trotoar za pješake. Mislim, pa ja sam stigao u Pariz možda Beč. Uz cijelu dužinu ulice nalaze se lijepe vile, kuće sa još ljepšim bašćama, a u njima crvene ruže mirišu kao da su sarajevske. Idem dalje, kad iza te ulice vidim još tri iste džade. Opet mi se javlja dilema, pa gdje sam Ja to? Vidim šumu zelenih borova raširila se iznad samog centra Pazara, sve je blizu na dohvat ruke, pitam ljude u prolazu – koja je ovo mahala? A oni mi začudjeno odgovaraju – pa ovo ti je Hotkovo, elitno naselje pazarskih domaćina. A što elitno, pitah Ja? Pa, zar ne vidiš da su svi konzulati baš tu. Čiji konzulati? Iznenadih se ja od odgovora, ma moram otići pa da i to čudo vidim. Opet ne znam, da li sanjam ili sam ja stvarno u šeheru konzula. Vidim puno nekih zastava al ima i bajraka, vihore se ponosno iznad samog grada. Priđem bliže, da prepoznam čije li su?

U tom trenutku sam se probudio, ne znam jel bio san ili stvarno konzula ima u šeher- Pazaru. E zato te moj prijatelju, pitam? jer si skoro bio u Novom Pazaru, pa bolan, odgovori mi da znam, šta je istina a šta san?
Prijatelju moj, ja ti samo mogu reći da iz tvoje priče, sta si sanjao nečuh dal si vidio nama najdražu zastavu, plavu sa žutim trouglom i bijelim zvjezdicama evrope. Pa ti zato nemogu odgovoriti, jer istina je bolna. Ode nam fudbalska ekipa BIH čak u Brazil pa zar ne može doći konzul BIH u Novi Pazar?

  • A što ne bi, kad se u Mostaru i Banja Luci šetaju konzuli, zar je Pazar tako
    daleko od Dubrovnika.
  • E moj prijatelju, šta da ti kažem jedino znamo: ba. Na hair i na dobro ako Bog da, pa se tvoj san ostvari.

Slični članci

Back to top button