Balkan

Bilgic: Erdoganova posjeta Srbiji važna s ekonomskog i trgovinskog aspekta

Dvodnevnom Erdoganovom posjetom bit će obilježena i 140. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Turske i Srbije, a u Beogradu će ga primiti srbijanski kolega Aleksandar Vučić

BEOGRAD (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sutra će doputovati u važnu dvodnevnu posjetu Republici Srbiji.

Dvodnevnom Erdoganovom posjetom bit će obilježena i 140. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Turske i Srbije, a u Beogradu će ga primiti srbijanski kolega Aleksandar Vučić. Erdogan je i prije dvije godine boravio u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Erdogan i Vučić će prisustvovati i drugom zasjedanju Vijeća za bilateralnu saradnju na visokom nivou, a najavljeno je i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma.

Dvojica predsjednika će prisustvovati i Poslovnom forumu koji za cilj ima jačanje bilateralne ekonomske saradnje.

Turski ambasador u Beogradu Tanju Bilgic za AA je kazao kako je Erdoganova posjeta Srbiji važna i s ekonomskog i trgovinskog aspekta.

“Turske investicije u Srbiji su 2011. godine iznosile milion, a danas dosežu 200 miliona dolara”, kazao je Bilgic i dodao da su u Srbiji otvorene brojne turske kompanije.

Bilgic je najavio da će tokom Erdoganove posjete u Srbiji biti otvoreno šest novih turskih firmi i da će biti položen kamen temeljac za izgradnju sedme.

On je također kazao da je najvažniji dio posjete polaganje kamena temeljca za izgradnju autoputa koji će spajati Beograd i Sarajevo.

“Sve pripreme su završene prije njegove posjete. Turska kompanija provodi projekat, a radovi su već počeli”, kazao je Bilgic i dodao da će polaganju kamena temeljca, uz Erdogana i Vučića, prisustvovati i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Erdogan će tokom posjete u Srbiji prisustvovati i ceremonijama otvaranja i potpisivanja sporazuma za projekte koje je u toj zemlji realizirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Najavljene su ceremonije otvaranja tri važna objekta koje je TIKA obnovila, a riječ je o Ramskoj tvrđavi, Sultan Valide džamiji u Sjenici i zgradi suda u Novom Pazaru.

Ceremonije otvaranja tih objekata bit će održane posredstvom videokonferencije za vrijeme polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa.

Tokom Erdoganove posjete u Beogradu će biti održan i trilateralni samit na kojem će prisustvovati predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH.

Slični članci

Back to top button