Zdravlje

Rusija sprema vakcinu protiv korone

MOSKVA – Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju prve u svetu vakcine protiv koronavirusa koju je razvio Institut „Gamalej”, a kako je najavio direktor ruskog Fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev, do kraja godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza.

Ispitivanja prve vakcine u svetu protiv koronavirusa na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji već su uspešno završena, a cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi bezbednost vakcine po zdravlje ljudi i to je urađeno.

Prema rečima Dmitrijeva, na tržištu će se prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu, koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji najranije će se pojaviti početkom sledeće godine, jer je još potrebno da se ispita njena bezbednost, prenosi Tanjug.

Dmitrijev procenjuje da će sledeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, „što će omogućiti svetu da se efikasno bori protiv koronavirusa”, prenosi Sputnjik.

Slični članci

Back to top button