Zdravlje

dr Gligić: Kineska vakcina je najbolja

Istaknuti virusolog Ana Gligić tvrdi da će nas kineska vakcina štititi od mutacija

Prvi kontigent “Sinofarmovih” vakcina stigao je u Srbiju 16. januara. Reč je o vakcini koja funkcioniše po principu umrtvljene čestice korona virusa.

Njena efikasnost, prema poslednjim istraživanjima, je između 80 i 86 odsto. Za razliku od drugih vakcina protiv korone, kineska “Sinofarm” vakcina napravljena je od samog korona virusa, tačnije od različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica.

Ova vakcina “uči” imuni sistem da pravi antitela protiv korona virusa tako što se telo izlaže mrtvim delovima virusa, pa onda nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma.

Doktorka Gligić objašnjava da kada se koristi vakcina koja poseduje “parče” virusa, onda postoji zaštita samo od tog parčeta.

I Rusi su razvili takvu vakcinu. Imate sada i “mrtvu vakcinu” i vakcinu na nosaču. Od samog starta ja sam pobornik klasičnih vakcina koje, kao prvo, daju dobru zaštitu, a kao drugo, imunitet traje dosta dugo. Ova vakcina štiti ne samo od virusa koji napada, već i od drugih korona zato što je pravljena od celog virusa – ističe doktorka.

Ona je objasnila da se “mrtva vakcina” mnogo lakše pravi, ali da su za tzv. živu, atenuisanu vakcinu koja može da pruži doživotnu zaštitu potrebne godine da se razvije, jer su neophodna sistematska i detaljna istraživanja na trudnicama, deci i ugroženim grupama.

Slični članci

Back to top button