Sport

Umro legendarni fudbaler Partizana i Jugoslavije, bio je deo čuvene generacije

Nekadašnji as Partizana Mustafa Hasanagić preminuo je u 82. godini, objavio je klub u nedelju u prepodnevnim satima.

„Sa žalom smo primili vest da nas je jutros napustio velikan jugoslovenskog fudbala, član ‘Partizanovih beba’ i legendarni napadač najbolje Partizanove generacije – Mustafa Hasanagić. FK Partizan izražava iskrenu bol i saosećanje sa porodicom i prijateljima“, naveli su iz Partizana.

Hasanagić je rođen aprila 1941. godine u Priboju i zaslužan je za neke od najslavnijih momenata u Partizanovoj istoriji.

Pre svih, bio je asistent kod gola Velibora Vasovića za gol crno-belih protiv Real Madrida u finalu Kupa evropskih šampiona 1966. godine kada je „kraljevski klub“ ipak uspeo da odnese prevagu.

Partizanu je Hasanagić posvetio najveći deo svoje karijere, mada ju je počeo u pribojskom FAP-u. Od 1961. do 1969. bio je član kluba iz Humske u kom je na ukupno 337 utakmica dao 355 golova.

Od toga je na 148 prvenstvenih mečeva bio u postavi crno-belih i postigao je 112 pogodaka. Sa Partizanom je osvojio titule šampiona Jugoslavije 1962, 1963. i 1965. godine.

Upravo tom titulom iz 1965. generacija „Partizanovih beba“ predvođena Florijanom Matekalom, došla je do prilike da igra Kup evropskih šampiona, a Ćurković, Šoškić, Mihajlović, Vasović, Bajić, Galić, Hasanagić, Bečejac, Rašović i ostali su izbacivali Nant, Verder, Spartu iz Praga i Mančester junajted na putu do finala.

Partizanu ostaje žal što ta generacija fudbalera nije uspela da izdrži nalete Reala, koji je golovima Amansija Amara i Fernanda Serene sprečio jednu od najvećih fudbalskih titula na ovim prostorima.

Hasanagić je bio i reprezentativac Jugoslavije sredinom šezdesetih godina, ali je odigrao samo pet utakmica za nacionalni tim, dok je posle Partizana odigrao po sezonu u Servetu i Šo de Fonu u Švajcarskoj.

nova.rs

Slični članci

Back to top button