Balkan

Srebrenica: s radošću dočekan ramazan

SREBRENICA – Večeras sa zalaskom sunca počeo je mjesec ramazan. U Srebrenici je ovaj odabrani mjesec za muslimane dočekan s radošću. Klanjan je i teravih-namaz, a vjernici će sutra zapostiti i prvi dan posta.

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, kaže da je za Bošnjake u Srebrenici ramazan mjesec radosti. 

“Svaki ramazan je radost, i zahvala pripada dragom Bogu što nam je omogućio da dočekujemo ramazane, bajrame u Srebrenici. Ramazan je prilika kada trebamo biti bliži jedni drugima. To je najvažnije za nas Bošnjake. Ramazan je idealna prilika za to, da kroz iftare, druženja, budemo bliži jedni drugima, da budemo jači. Svi moramo dati svoj doprinos.”

Teravih-namaz na području opštine Srebrenica će se klanjati u 12 džamija, kao i u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica. 

“Mi smo uspjeli obnoviti 18 džamija, dok je obnova dvije džamije u toku. Ove godine će se u 12 obnovljenih džamija klanjati teravih-namaz. Pored džamija, teravih-namaz će se klanjati u Memorijalnom centru Potočari. To je tradicionalno već nekoliko godina, na prijedlog naših majki. Posebno ću istaći rahmetli majku Hatidžu Mehmedović, koja nije s nama, ali ona je bila inicijator s ostalim majkama da se teravije klanjaju u Memorijalnom centru. Majke žele da budu blizu svoje djece, da klanjaju u blizini nišana svoje djece. Pored Memorijalnog centra, teravih-namaz će se klanjati u Daljegošti, Liješću, Dobraku, Osatu, Osmačama, Šehidskoj džamiji u Srebrenici, Čaršijskoj džamiji, u Gornjim Potočarima, Sućeska, i Podgaju”, kaže Damir ef. Peštalić.

“Svim vjernicima u Srebrenici, Bosni i Hercegovini, dijaspori želim da im ne budu teški ramazanski dani, da isposte i da svi zajedno budemo bliži jedni drugima. Ramazan šerif mubarek olsun”, poručio je Peštalić.

Slični članci

Back to top button