Balkan

Auto-put Beograd – Sarajevo povezivanje celog regiona i ljudi

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je za AA navela i da budući auto-put Beograd-Sarajevo, čijem početku radova će iduće nedelje prisustvovati i predsednik Turske, znači i povezivanje čitavog regiona i ljudi

BEOGRAD (AA) – Budući auto-put Beograd – Sarajevo nije samo auto-put, već predstavlja povezivanje celog regiona i ljudi, a očekujem da će sličnu poruku o važnosti stabilnosti regiona poslati i predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan tokom posete Srbiji 7. i 8. oktobra, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović je ocenila kao veoma značajno što konačno počinje povezivanje Srbije i Bosne i Hercegovine, upravo izgradnjom auto-puta između dve zemlje.

“Nije to samo auto-put, već povezivanje celog regiona i izgledaće kao jedan prsten. Taj prvi deo prstena, mi smo već počeli pripremne radove, svečano će biti obeležen početak radova kada predsednik Erdogan dođe kod našeg predsednika sledeće nedelje. Biće tu i predstavnici vlasti iz BiH, jer je to jednako važno, da budemo svi tu”, kazala je ona.

Mihajlović je objasnila da će se u okviru auto-puta graditi i most, za koji je već izdata građevinska dozvola.

“U međuvremenu, mi smo razgovarali sa BiH i taj deo koji se praktično radi sa strane BiH. Takođe smo potpisali i parafirali sporazum vezano za granični prelaz koji će biti tu. To je ta prva deonica (Sremska Rača – Kuzmin), oko 250 miliona evra, koju radi turska kompanija Tasyapi. Mi, inače, sa tom kompanijom radimo i projektno-tehničku dokumentaciju za drugi deo tog prstena koji će ići od Požege do Kotromana i biti 63 kilometra, a verujemo da će sledeće, 2020. godine, biti završena projektno-tehnička dokumentacija. Početkom 2021. godine se mogu očekivati radovi, a vrednost je 800 miliona evra”, dodala je.

Prva deonica će se graditi dve i po godine, a veruje da tu ne bi trebalo da bude “nekih većih problema obzirom da se svi projekti sada počinju tako što se sva dokumentacija prethodno pripremi i završi”.

Slični članci

Back to top button