Balkan

Zoran Milanović, od prodavača usisivača do premijera i predsjednika države

Zoran Milanović bio je savjetnik u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Briselu, ali i savjetnik albanskog premijera Edija Rame

ZAGREB (AA) – Socijaldemokrata Zoran Milanović peti je predsjednik Republike Hrvatske biran na višestranačkim demokratskim izborima od 1990. godine.

U mandatu u narednih pet godina bit će predsjednik Hrvatske, a prije njega u proteklih pola decenije to je bila Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), koju je uvjerljivo pobijedio u današnjem drugom krugu predsjedničkih izbora.

Inauguracija Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske održaće se u februaru ove godine.

Zoran Milanović, rođen je 30. oktobra 1966. godine u Zagrebu. Srednju školu završio je u Centru za upravu i pravosuđe, a potom i Pravni fakultet u Zagrebu. Kao uspješan student dobio je Rektorovu nagradu.

Po završetku fakulteta radio je na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Od 1993. godine bio je uposlenik Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske. Godinu poslije učestvovao je u mirovnoj misiji u Azerbejdžanu kao pripadnik OESS-a.

Godine 1996. postaje savjetnik u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Briselu, gdje 1998. završava poslijediplomske studije evropskog i komparativnog prava i postaje magistar.

Predsjednik SDP-a bio je od 2007. godine, poslije smrti Ivice Račana. Prvi čovjek hrvatskih socijaldemokrata ostao je do 2016. godine. Potom otvara konsultantsku firmu ”EuroAlba Advisory”, putem koje je, prema njegovim nekadašnjim riječima, savjetovao i albanskog premijera Edija Ramu.

Bio je zastupnik u Saboru Hrvatske. Takođe, na vrhuncu dosadašnje političke karijere obnašao je i funkciju 10. premijera Hrvatske, od 23. decembra 2011. godine do 22. januara 2016.

Zoran Milanović oženjen je ljekarkom Sanjom, koju je upoznao na dočeku 1991. godine. Prvo zajedničko putovanje, ranije su otkrili, ”platili su prodajući usisivače po stanovima u Zagrebu”.

Milanović je otac dvojice sinova, Ante Jakova i Marka.

Slični članci

Back to top button